Med en uke igjen til fristen for levering av skattemeldingen, går Skatteetaten inn i årets travleste periode.

1 Hvordan blir denne uken for kundeservice i Skatteetaten?

– Den blir helt klart toppen for kundekontakt hos oss. Vi har mobilisert 250 medarbeidere som ikke jobber med kundeservice til daglig, til å hjelpe til med å besvare spørsmål i alle våre kanaler. Totalt har vi litt over 900 medarbeidere i sving med kundeservice i innspurten mot leveringsfristen. Jeg er veldig stolt av dugnadsånden i skattemeldingsperioden. Det er mange som gladelig bidrar med å hjelpe skattebetalerne med utfyllingen.

2 Hvor mange henvendelser håndterer dere?

– Mellom 4. april og 19. april har vi besvart 155.000 anrop på telefon, 21.000 henvendelser på chat og cirka 1000 henvendelser på Facebook. I tillegg har vi hatt 44.000 besøk i skranken på de ulike skattekontorene, og vi er ute og møter folk i fengsler og lignende. I tillegg har vi en stand på Oslo sentralstasjon den siste tiden før fristen går ut.

3 Sover du godt om natten i denne perioden?

– Ja, det gjør jeg. Vi har allerede hatt en topp med henvendelser i dagene rett etter at skattemeldingen kom og den «testen» besto vi. Det jeg er mest spent på, er om prognosene for bemanningsbehov treffer eller ikke de siste dagene. Jeg tror vi skal klare å svare alle.

4 Er det fortsatt noen som sender inn skattemeldingen på papir?

– Det er cirka 104.000 personer som leverer skattemeldingen på papir, så det er ikke mange totalt sett. Men vi sender fortsatt ut 875.000 skattemeldinger til personer som har reservert seg mot digital kommunikasjon og personer vi ikke har nødvendig eller riktig elektronisk kontaktinformasjon til. Norske skattebetalere er flinke til å sjekke skatten, over 3,2 millioner av 4,9 millioner har åpnet skattemeldingen. Det er bra, for skattebetalerne har fått et større ansvar for å sjekke at opplysningene er riktige enn før. Syv av ti gjør ingen endringer i skattemeldingen, og åtte av ti får igjen på skatten. En tredjedel av disse får under 1000 kroner, så det er få store avvik.

5 Hvordan har du ladet opp i helgen?

– Det ble litt jobbing søndag, men takket være god planlegging har jeg hatt mest fri i helgen. Det ble et par løpeturer, litt ekstra opplading av søvn og ellers bare tid med familien. Neste helg er kundesenteret åpent, så da blir det ingen fritid.

Skattemeldingen for 2017 skal være levert senest i løpet av 30. april. Skatteoppgjøret kommer den 27. juni, og da starter også utbetalingene til de 2,8 millioner som har skatt til gode. Rundt 800.000 får restskatt.(Vilkår)