Fredag 10. mai fylte skipsreder, oppdretter, industrialist, eiendomsbesitter og investor John Fredriksen 75 år.

Analyse- og nyhetstjenesten Bloomberg har en liste over verdens rikeste personer. På toppen troner grunnleggeren av internettgiganten Amazon, Jeff Bezos. Han er 15 ganger rikere enn Fredriksen, men med en nettoformue på 8,1 milliarder dollar (per 8. mai) er kyprioten heller ingen smågutt. Bloomberg utroper John Fredriksen til den rikeste personen på Kypros.

Nå har The Sunday Times plassert John Fredriksen på 18. plass over de rikeste personene bosatt i Storbritannia. Dette er én plass høyere enn i fjor.

Sprer investeringene

John Fredriksens investeringer er nå spredt på ulike selskaper, i bransjer som er veldig forskjellige. Risikoen er både diversifisert og redusert, med anslagsvis 48 prosent av formuen plassert i kontanter og andre eiendeler. Det hele styres av en liten organisasjon, hvor Fredriksen i en alder av 75 fortsatt er en nøkkelperson.

John Fredriksen har maksimert sin formue ved å ta risiko og minimere skatt. Men ennå er han ikke som andre kapitalister, som lager institusjoner for å sikre livsverket. Det er i hvert fall bildet sett utenfra, for det er ikke lett å få oversikten den private delen av Fredriksens imperium. Tvillingdøtrene Cecilie og Kathrine er arvingene som får ansvaret for å videreføre det faren har bygget opp, skrev kommentator Terje Erikstad i Dagens Næringsliv i forbindelse med Fredriksen 75-årsjubileum.

John Fredriksen er definitivt eks-nordmannen som kommer høyest opp på Rich List 2019, men lenger ned på listen er det flere som markerer seg:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Bergensmilliardær Trond Mohn klatrer fra 136. til 95. plass.
  • Peter Smedvig er rangert på 170. plass, samme plass som i fjor.
  • Helene og Marianne Odfjell er på 253. plass (226. plass i fjor).
  • Kapitalforvalter og kunstsamler Nicolai Tangen klatrer fra 410. til 268. plass.
  • Morten Høegh faller fra 265. til 302. plass.
  • Nils Stolt-Nielsen klatrer fra 799. til 698. plass.