Sentralbanksjef Svein Gjedrem hevet igår renten til 3,5 prosent og holder fast på at den skal videre opp i små, men ikke hyppige skritt.

Tidligere i dag svarte sentralbanksjef Svein Gjedrem på dn.no-lesernes spørsmål om renten, utfordringene for sentralbanken i rentesettingen, norsk økonomi og fremtidig rentestrategi.

Åtte prosent
Svein Gjedrems første svar om at han slettes ikke vil utelukke en boliglånsrente på åtte prosent i 2010 har vakt oppmerksomhet i markedet.

Den flytende boliglånsrenten ligger typisk 0,75-1,0 prosentpoeng over styringsrenten til Norges Bank.

Den norske kronen styrket seg markant i løpet av nettmøtet, da den gikk fra rundt 8,17 til 8,13 mot euro. Den svekkes nå igjen til rundt 8,15.

5,5 prosent
I tillegg kom Gjedrem med dette svaret på spørsmål om hvor renten vil stabilisere seg og når:

- Vi anslår at vår rente kommer opp i rundt 5,5% om halvannet års tid. Men slike anslag er usikre. Skal du gardere deg, må du ta høyde også for vesentlig høyere rente i Norges Bank enn dette. Skal du gardere deg, må du ta høyde også for vesentlig høyere rente i Norges Bank enn dette.

Dette svaret gikk ut i engelsk utgave hos Reuters, og førte til reaksjoner i krone- og rentemarkedet.

Stø kurs
Kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank sier til dn.no at Gjedrems utsagn har fått oppmerksomhet også i utenlandske medier, og at flere har tatt kontakt med Norges Bank for å få oppklart hva som ligger i dette.

- Vi presiserer at Norges Bank holder fast ved det som kommer frem i inflasjonsrapporten, sier Meisingseth.'

Se hva Svein Gjedrem sa på gårsdagens rentemøte (web-tv)

Her er Gjedrems svar til dn.nos lesere:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.