Boligprisene har steget voldsomme 16 prosent i år, og er oppe på all time high.

En del som har kjøpt bolig etter toppmåneden august 2007 sitter dermed med en bolig som er verdt mer enn de betalte for den.

I tillegg reduserer de som betaler avdrag på lånet belåningsgraden måned for måned.

- Det er gunstig å forsøke å kutte renten akkurat nå fordi det er optimisme i markedet. Prisene har økt kontinuerlig hittil i år, samtidig som bankene igjen har blitt har begynt å låne ut penger, sier seniorrådgiver Amer Mahdi i boliglånsformidleren Finance Broker til DN.no.

Se rentekuttipsene nederst i saken! 

- Beste rente sannsynlig
Under finanskrisen ifjor strammet bankene inn utlånspolitikken. Takst og verdivurderinger ble pessimistisk vurdert av meglere, takstmenn og banker, som igjen nedjusterte verdivurderinger og takst idet de skulle vurdere sikkerhetsgrad for en aktuell kunde.

Det gjorde at mange kunder ikke fikk bankenes beste rente, ifølge boliglånsmegleren. Et poeng her er at bankene opererer med forskjellig sikkerhetsgrad for beste rente; noen innenfor 60 prosent, mens andre innenfor 75-80 prosent.

Sjekk våre lånekalkulatorer på DN.no/kalkulator

- Nå som boligprisene igjen er i en oppgangsfase, har bankene også endret sin sikkerhetsvurderingspraksis. For kunder som har høy belåningsgrad, og ikke førstehjemslån, kan det være lønnsomt å få en ny verdivurdering og eventuelt takst på boligen. Det er stor sannsynlighet for at man på den måten kan oppnå bankenes beste rente, altså innenfor 60-80 prosent, avhengig av bankforbindelsen, sier Mahdi.

Gjedrem dobler renten
Rentene er fortsatt historisk lave, men det forventes at sentralbanksjefen skrur opp rentene allerede neste måned, og flere analytikermiljøer forventer at dagens styringsrente på 1,25 prosent kan være doblet om et år.

Bankene har mer eller mindre fulgt Norges Banks rentekutt slavisk, skjer det samme på turen opp, kan dermed boligrenten din være 1,25 prosent dyrere om det år.

I dag ligger beste nominelle boliglånsrente på i underkant av tre prosent. Slår forutsetningene ovenfor slår til, vil mange altså ha en boliglånsrente på rundt 4,25 prosent neste høst.

Regn ut selv hva en renteendring betyr for deg her:

(Artikkelen fortsetter under kalkulatoren)

Mahdi sier interessen for refinansiering har økt de siste månedene. Spesielt fra kunder som besitter høyt belånte boliger, og kunder som vil refinansiere dyrere forbruks- og kredittlån i boligen.

To ferske eksempler på husholdninger som har kuttet renten :

Inntekt:
Barn:
Lån:
Nominell boligrente før refinansiering:
Terminbeløp per måned:
Nedbetalingstid:
Ny verdivurdering av boligen:
Ny belåningsgrad:

Med det argumentet at kundene hadde gode stillinger samt gode inntekter fikk de refinansiert boliglånet til 75 prosents-betingelser i en ny bank, der banken ga beste betingelser innenfor 75 prosent sikkerhet.

Ny nominell rente på hele lånet:
Nytt terminbeløp:
Besparelse per måned: 1.400 kronerInntekt:
Barn:
Lån:
Forbrukslån:
Billån:
Nominell boligrente før refinansiering:
Terminbeløp per måned:
Nedbetalingstid:

På forbrukslån derimot betalte han gjennomsnittlig nominell rente på 17 prosent. Og fordi forbrukslån oftest har kort nedbetalingstid betalte han 10.100 kroner per måned i terminbeløp på disse lånene til sammen.

Ny verdivurdering på boligen:
Ny belåningsgrad:
Ny nominell rente på hele lånet:
Nytt terminbeløp:
Besparelse per måned: 7.640 kroner

Slik kutter du boliglånsrenten

- Få ny verdivurdering på boligen, dette gjør meglere gratis. Ny takst må du betale for. Det er stor sannsynlighet for at du får lavere rente hvis boligen har økt i verdi siden sist. Den magiske grensen for beste rente er hos de fleste bankene enten 60 eller 75 prosent.

- Alle kunder som har en belåningsgrad 60-75 prosent bør vurdere å bytte bank. Spesielt hvis de er kunde hos en bank som har sine beste betingelser innenfor 60 prosent sikkerhet. Det er flere banker på markedet som tilbyr kunder sine beste betingelser innenfor 75 prosent sikkerhet.

- Bli totalkunde: Noen banker tilbyr noe bedre betingelser hvis kunden blir totalkunde hos banken - med lønnskonto, nettbank, visa/mastercard.

- Still tilleggssikkerhet: Absolutt alle banker tilbyr bedre betingelser hvis en kunde har god sikkerhet. Med tilleggssikkerhet i for eksempel foreldrenes bolig, forutsatt at foreldrene ikke har høy belåning på sin bolig, får man bedre betingelser.

- Bytt bank: Forskjellige banker har forskjellig praksis når det gjelder vurdering av sikkerhet og betjeningsevne. Ingen bank kan være best for alle kunder. Man kan spare en del på å kontakte en konkurrerende bank.

- En betraktelig lønnsøkning kan slå positivt ut forutsatt at kunden/husholdningen har meget god økonomi. Bankene setter alltid pris på kunder med eksepsjonelt god betjeningsevne.

- Har du forbrukslån eller kredittkortgjeld? Prøv å refinansiere disse i boliglånet. Akkurat det er det garantert mye å spare på da forbrukslån kan ha rente på alt fra 9 til 30 prosent nominell rente.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.