Å bo på hotell i Norge kan være dyrt. Det har utenlandske turister i Norge for lengst oppdaget.

Nå har det også gått opp for nordmenn at det kan være penger å tjene på å tilby turister privat innkvartering i konkurranse med hotellene. Slike tilbud har lenge vært vanlig i utlandet, men i Norge har ikke turistene hatt stort andre valg enn det hotellene kan tilby.

- Ideen om å leie ut leiligheten vår til turister fikk vi fra min søster. Hun bor i New York, og leier ut leiligheten sin for 100 dollar natten hver gang hun drar på ferie, sier Jørgen Christoffer Flaa til DN.no.

Betalte det samme for 18 kvadrat









 



150 dollar natten
Han og konen Karin Flaa bestemte seg derfor å forsøke det samme med leiligheten sin på Frogner. For kort tid siden begynte de å annonsere på en nettside de vet er populær blant utenlandske turister i andre land: airbnb.com.

- Det tok ikke lang tid før forespørslene begynte å tikke inn. Først annonserte vi for 125 dollar natten, men satte opp prisen til 150 dollar - ca 900 kroner. Det går like bra, forteller Flaa.

Det første utleieforholdet hadde de i forrige uke da en inder som tar doktorgradstudie i Nederland bodde der i fire dager sammen med sine foreldre.

Denne helgen rykker det inn nye gjester fra USA som skal bo der tre dager - som er minimumsoppholdet de har bestemt seg for. Dermed har de allerede sikret seg 6.400 kroner i inntekter så langt.

- Vi var jo i utgangspunktet litt skeptiske til hvor sikkert det er å slippe inn fremmede i boligen. Men vi hadde kopi av passet og dessuten alle kredittkortdetaljer. Pengene for oppholdet betales inn på forhånd på en sperret konto og frigis ikke før utleieren har fått nøklene. Alt gikk veldig bra, sier Jørgen Flaa.

 

Fikk takkebrev
Ingenting ble ødelagt eller borte fra leiligheten - tvert om: Den indiske studenten og foreldrene hans hadde vasket og ryddet etter seg på eksemplarisk vis.

- Han hadde til og med skrevet et brev til oss og satt igjen en gave - en buddhastatue - i hyllen i stuen.

Inderne var henrykt over leiligheten og hvordan vertene hadde lagt klar håndklær på sengen, turistguider på bordet og så videre.

Og det er ikke vanskelig å skjønne begeistringen. Skulle de tre bodd på hotell i stedet, ville de for samme prisen i beste fall måttet stuet seg sammen på et bittelite rom i en av de ikke fullt så fasjonable hotellene i hovedstaden.

Se høyre marg: Slik reagerte svenskene som betalte det samme for 18 kvadrat.

 

For 3660 kroner til sammen for fire dager kunne de i stedet boltre seg fritt i den 150 kvadratmeter store, toppleiligheten med peis og utsikt på Oslos beste vestkant. For tilsvarende standard på et hotellrom måtte man trolig til Grand Hotel på Karl Johan - og en litt annen prisklasse.

- Det er klart at turistene ser på prisen, og at dette er betydelig billigere. Men det er også en litt annen opplevelse det å bo i en leilighet fremfor et strømlinjeformet turisthotell, mener Flaa.

 

Krever litt arbeid
Foruten bekymringene som knytter seg å slippe fremmede inn i ditt eget hjem, mens du selv er langt borte, er det litt arbeid som følger med.

- Det er jo litt pes med å måtte re opp sengene ordne og fikse, gjøre det strøkent. Men det er ingen penger som er gratis, ler Jørgen.

Dessuten er det et lite stykke logistikk som skal ordnes.

- Man må for eksempel organisere overlevering av nøkler, og om man ikke er tilstede selv må man få noen til å vaske og re opp senger og sånn mellom gjestene.

- Men hva om du får gjester som enten ser sitt snitt til å stjele noe eller ødelegge inventaret?

- Vi har fjernet noen av de mest uerstattelige tingene som egentlig ikke trenger å være der heller, slikt som sølvtøy. Dessuten har jeg sjekket med forsikringsselskapet, og for bare noen hundrelapper ekstra er vi dekket for slikt, også ved utleie til fremmede, sier han.

Aldri mer hotell?
Ekteparet Flaa har valgt www.airbnb.com for å annonsere. Hjemmesiden beskriver nytten av å benytte seg av private boliger fremfor hoteller slik på sin hjemmeside:

You'll never want to stay in a hotel again when you browse through the most amazing villas, apartments, boats, tree houses, igloos, and architectural masterpieces available for rent by the night.

Se listen over flere nettsteder å annonsere eller finne privat overnatting på - og tips om ting du bør passe på: Her kan du annonsere boligen din for turister

Diskutér saken under.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.