Det har i flere år blitt bygget for få boliger i Norge i forhold til behovet. Nå kan boligunderskuddet bli enda større. Årsaken er at knalltøffe banker gjør det vanskelig å sette i gang nybygg i blant annet pressområdet stor-Oslo.

- Bare de siste månedene har det blitt langt tøffere å få finansiering. Vi ser at mange med gode prosjekter sliter med å få finansiering, sier Tom Bliksmark, eiendomsmegler og leder for nybygg hos Privatmegleren i Oslo, til DN.no.

Stor endring bare det siste året
Ifølge Bliksmark kjennetegnes et godt prosjekt gjerne av at utbygger har eid det lenge, har mye egenkapital, og prosjektet består av boliger som trolig lett vil bli solgt.

- Tilbakemeldinger fra utbyggere er at bankene nå krever mer egenkapital enn tidligere, med en markant økning i kravet bare det siste halvåret, sier Bliksmark.

Norske banker er i ferd med å tilpasse seg nytt regelverk der det blant annet stilles strengere krav til egenkapitalandel i bankene. Som følge av dette har bankene varslet at rentene kommer til å øke fremover. Samtidig er det blitt vanskeligere for å få lån, særlig for bedrifter.

I Norges Banks utlånsundersøkelse som ble lagt frem i januar kom det frem at samtidig som norske banker opplevde økt etterspørsel etter lån fra norske bedrifter, var bankene blitt langt mer restriktve med å innvilge lån.

Samtidig tar bankene seg bedre betalt for lån gjennom økte utlånsmarginer.

Les: Flere vil låne - færre får lån



Flere søkere
Helge Dalen er administrerende direktør i Bank 2, en bank som har spesialisert seg på yte lån til privatkunder og bedrifter som ikke får lån i "vanlige banker". Han forteller at det de siste månedene har blitt tydelig at bankene har strammet kraftig inn på muligheten til å få lån.

- Vi har tiltakende økning i søkemassen de siste månedene. Det er et tegn på at bankene strammer inn kravene, spesielt mot bedriftsmarkedet, sier Dalen til DN.no.

Bliksmark tror innstramningen hos bankene har kommet litt brått på utbyggerne.

- I tillegg til innstrammingen, er det krav til både universell utforming og til størrelser på boliger, samt nye garantikrav etter Bustadsoppføringslova, som gjør situasjonen spesielt utfordrende, sier Bliksmark.

Blir spennende å se
Byggeaktiviteten er fortsatt høy i Norge. I fjerde kvartal 2012 ble det gitt igangsettingstillatelse til bygging av seks prosent flere boliger enn i samme periode året før. Antallet nye igangsettingstillatelser til næringsbygg falt imidlertid 22 prosent fra samme kvartal året før.

Bliksmark mener det er alt for tidlig å se noen effekt i boligmarkedet, men han tror den kraftige innstramningen kan få store konsekvenser for boligmarkedet på sikt.

- Dersom alle bankene skal stramme inn mot 2015, kommer det til å skje noe i boligmarkedet, sier Bliksmark.

- Det blir spennende å se.

Les også: Nå starter renteoppgangen: Regn med dobbelt så høy rente

De euforiske rentedagene er talte

- Det er drepende for utbyggerne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.