LONDON: - Her får vi mye for pengene! slår familien Ålerud fra Fredrikstad fast.

Pappa Eivind tok med barna Herman (20), Mia (13) og Marte (18) på kombinert langhelg/vinterferie til London. På programmet sto fotballkampen Fulham - Stoke, musikalen "Lion King" og - selvfølgelig - shopping. Denne dagen er selve innspurten: Alle fire trasker Oxford Street opp og ned med handleposene på slep. Senere på dagen skal de fly med Ryanair tilbake til Rygge, men de er ikke helt i mål med shoppingen ennå.

- Bukser, t-skjorter, klær, topper, skjørt... Vi har handlet alt, vi! smiler 18 år gamle Marte storfornøyd. Og fornøyd med London-oppholdet har familien all grunn til å være, selv om de egentlig hadde bestemt seg for å dra til Liverpool.

- Vi er Liverpool-fans hele gjengen, men så ble kampen vi skulle se flyttet. Da dro vi hit i stedet. Men bymessig er det jo mye mer å finne på i London, da, sier Eivind Ålerud.

All shoppingen til tross: Familien har spart mye penger på å legge turen til London denne februar-helgen. For aldri har pundet vært billigere mot den norske kronen: Onsdag i forrige uke var et pund verdt 8,47 kroner.

- Klart vi merker at mye er billigere her, både når det gjelder opplevelser, restaurantbesøk og shopping. I tillegg flyr vi billig. Men i stedet for å spare penger blir det nok til at vi shopper bort fortjenesten, ler Ålerud og nikker bort mot ungenes velfylte shoppingposer.

- Jeg husker godt da pundet var oppe i over 11 kroner. Det er mye morsommere å være nordmann i London nå, bemerker han.

Shoppingmulighetene i London er svært gode - og nå er det billig her også.
Shoppingmulighetene i London er svært gode - og nå er det billig her også. (Foto: Jeff Gilbert)

- Desidert mest populære by
Gode flyforbindelser og lave priser har gjort London til den desidert mest populære ferie- og fritidsdestinasjonen for nordmenn, ifølge kommunikasjonsrådgiver Tormod Sandstø i SAS.

- Dét har London vært i mange år og slik vil det nok være i overskuelig fremtid. London vil definitivt være et satsingsområde for SAS fremover. I øyeblikket har vi ingen umiddelbare planer om nye ruter, det er fortsatt ledige seter og vi har også mulighet for å sette inn større fly ved behov. Men vi vil selvsagt alltid sikre at tilbudet til London harmonerer med etterspørselen, sier han.

SAS har i dag fem daglige ruter fra Gardermoen og to fra Stavanger. Norwegian har 57 rundturer mellom Norge og London ukentlig fra april. De flyr direkte fra Gardermoen, Torp, Ålesund, Trondheim, Bergen og Stavanger og åpner direkterute mellom Tromsø og London i april. I tillegg flyr Ryanair og British Airways nordmenn til London.

- London har stort potensiale og vi åpner base på Gatwick i neste måned. På sikt vil det også kunne gi muligheter for direkteruter fra nye steder i Norge, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til DN.no.

For familien Ålerød handler London om fotball, musikalbesøk og - ikke minst - shopping.
For familien Ålerød handler London om fotball, musikalbesøk og - ikke minst - shopping. (Foto: Jeff Gilbert)

- Ikke så opptatt av prisen
Allerede i dag snakkes på norsk på nesten hvert gatehjørne i London - i alle fall rundt Oxford Street. Det eksklusive shoppingsenteret Selfridges er svært populært blant nordmenn, det samme er luksusbutikkene på New Bond Street og ikke minst den gigantiske Topshop-butikken midt i hjertet av London. Motegiganten planla i utgangspunktet å etablere seg i Oslo, men ga opp etter at en bergenser nektet å gi fra seg rettighetene til Topshop-navnet.

Les mer her: 1,5 mill. stoppet Topshop i Norge

Dermed har Topshop blitt én av butikkene "alle" unge nordmenn må innom når de er på London-visitt, siden de ikke selger klærne her hjemme.

Luksusvarer er også populært å shoppe. Helen Si er butikkmedarbeider i en av byens mange Mulberry-forretninger.

- Mange nordmenn kommer innom for å titte og kjøpe vesker, sier hun. På mange av veskene med prislapp rundt 7000 kroner er det opp til en tusenlapp å spare sammenlignet med norsk pris. Ved å kjøpe Mulberry-produkter på flyplassen er det enda mer å spare.

Mulberry Oslo AS økte omsetningen med 66 prosent i 2011 og omsetter for mellom 200.000 og 300.000 kroner per kvadratmeter, noe som er ekstremt høyt. I takt med at nordmenns kjøpekraft har økt har også luksusforbruket gått opp. Les mer her: Luksusboom i Norge: Nå får Oslo sitt "fashion district"

- Er Mulberry-veskene mye billigere her enn i Norge? Javel. Vel, vi har mange norske kunder, men jeg føler ikke at de er så opptatt av prisen på det de kjøper, sier Helen Si.

Kjedebutikken Topshop er ett av mange trekkplastre for nordmenn på London-tur.
Kjedebutikken Topshop er ett av mange trekkplastre for nordmenn på London-tur. (Foto: Jeff Gilbert)

"Gratis" hotell og flyreise
DN.no foretok en prissammenligning av 10 tilfeldig utplukkede varer, hvorav mange er typiske "London-kjøp". Nesten alle varene var det mye å spare på ved å kjøpe dem i London fremfor i Oslo. Varene ble plukket fra et tilfeldig utvalg butikker.

HER ER VÅR "HANDLEKURV":Totalt sparer du 2692 kroner på å kjøpe disse 10 varene. Bare mobilen koster omtrent det samme i Norge og London. Prisene på Hunter gummistøvler, en halvliter øl, hamburger og shampo er nesten halv pris i London sammenlignet med den norske prisen.

Og hvor mye er egentlig 2692 kroner?

For samme totalsum klarte vi å finne to tur/retur-billetter helgen 8.-10. mars til London med Ryanair (grunnpris) + dobbeltrom på trestjerners hotell inkludert frokost sentralt i London i to netter.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.