FREDRIKSTAD: 650.00 nordmenn jobber i 13.000 bedrifter som er omfattet av privat ordning om avtalefestet pensjon (afp). Mange av dem er ikke klar over hvor gullkantet ordning de er en del av.

Les på DN.no i dag: Aner ingenting om Afp

En av dem som nå høster fruktene fra den gode ordningen i privat sektor er Einar Flydal (63).

På hytta ved Slevik i Fredrikstad sitter den tidligere seniorrådgiveren i Telenor og skriver på en kritisk kommentar om mangel på miljøansvar i IKT-bransjen.

– Den er et typisk eksempel på den typen fritenkning og provokasjoner man kan offentliggjøre som pensjonist og akademiker, ikke som ansatt i næringsliv eller forvaltning, sier Flydal.

Han har vært i databransjen «siden den gang det bare var på spisesteder det var noe som het menyer». Det er to år siden han valgte å gå av med afp fra jobben i Telenor. Sviktende helse og mange omorganiseringer bidro til avgjørelsen.

– Men med en 20 prosent lektorstilling på NTNU, får jeg fulgt med faglig. Og det gir mening å hjelpe nye generasjoner IKT-folk til å se mer problematiske samfunnsmessige sider ved sektoren, sier Flydal.

Økonomisk klarer han og kona seg bra. Hun er fortsatt i jobb og gavepensjonen han fikk sammen med afp-tillegget gjør at han får en god pensjon.

– Men jeg vet at når jeg blir 67 år, vil pensjonen gå ned. Den vil blir vesentlig lavere enn om jeg hadde jobbet til jeg var 67 år, sier Flydal.

Jobber selv om han har afp
Årsaken til at pensjonen går ned er at utbetalingen fra gavepensjonen stopper, og noe av afp-tillegget forsvinner. Flydal er ikke bekymret.

– Det er jo sånn at når man blir eldre, har man lavere forbruk. Barna er ute av redet, gjelden er mindre, og mulighetene for arv større, sier Flydal.

Han er ikke redd for å ta på seg mer gjeld heller. Neste år tar kona ett år fri fra jobben, sånn at de får større frihet til å reise og være sammen.

– Hva har så samfunnet igjen for å la meg drive som Afp-er? spør Flydal seg selv. Og svarer:

– Svært lite, synes jeg, men for meg er det bra. Hytta har fått ny peis og nytt tilbygg og sønnen min har fått hjelp til å pusse opp leilighet. Jeg tror ikke jeg kommer til å utvide arbeidsmengden. Jeg satser heller på at litt arv vil sanere resten av gjelden, og frem til da har vi til salt i grøten og jeg kan drive med det jeg vil, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Grepene som sikrer deg god pensjon