Det norske skattenivået er omtrent som gjennomsnittet for andre land i Vest-Europ. Så politikere som vil øke skattene i Norge, starter fra EU-nivå, skriver Aftenposten.

Samlede skatter og avgifter som andel av samlet verdiskapning ligger rett under 40 prosent i de 15 vestlige EU-landene. I Norge er tilsvarende andel i overkant av 40 prosent når både skatter og verdiskapning i olje- og gassektoren holdes utenfor.

Dette kommer til uttrykk ved at syv av de 15 EU-landene i vest tar inn mer skatter enn i Norge, mens åtte land tar inn mindre. Alle de andre nordiske landene, med unntak av Island, ligger over Norge. Store land som Frankrike og Italia har også høyere skatteprosent enn Norge.

Skatt seiler igjen opp som et hett team i den politiske debtten. Arbeiderpartiets sekretær Raymond Johansen sa i sommer at det kan bli snakk om å se på skattenivået igjen fra 2017. Denne uken tok SV-leder Kristin Halvorsen til orde for en skattedebatt frem til stortingsvalget i 2013.

Men frem til 2013 gjelder regjeringens løfte om uendret skattenivå på 2004-tallet.

Les også:

<b>Ap-Raymond varsler ny skattedebatt</b>

<b>-Tanketomt Ap griper alltid til mer skatt</b>

<b>Stor vilje til skatteøkning i regjeringspartiene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.