I oktober ble det kjent at Arbeidstilsynet hadde inspisert og funnet det de mener er grove forhold på tomten på Lekerøya i Risør, der Eigil Stray Spetalen pusser opp et gammelt båtbyggeri for å gjøre det om til fritidsboliger.

Les saken: - Det nærmeste vi kommer en moderne slaveleir

Nå har Arbeidstilsynet politianmeldt forholdene, melder Fædrelandsvennens nettutgave, fvn.no.

Grunnlaget for anmeldelsen er blant annet lønnsnivået tiil de litauiske arbeiderne. Arbeiderne skal ha hatt fastlønn på 500 kroner dagen, men jobbet ti timers dager. Dermed har lønnen ligget langt under minstelønnsnivået i Norge - som innen bransjen er 149 kroner timen.

- Det er kort og godt sosial dumping, sier overingeniør Alf Helgeland i Arbeidstilsynet.

Arbeiderne var ansatt gjennom selskapet Norlitalda Uab, som har adresse hos Eigil Spetalens bror Øystein Stray Spetalens bolig på Bygdøy.

Brannfelle
Ifølge Fædrelandsvennen skal også skattemyndighetene nå ha fattet interesse for saken. Anmeldelsen dreier seg også om sikkerheten for arbeiderne.

- Det var elendige bo- og sanitærforhold. Det var ikke noen form for renhold, det var rom uten vindu - en brannfelle. Tøy ble tørket over gamle panelovner montert på veggen. For å komme over måtte de bruke en båt som ikke var egnet for persontransport. Vinterstid måtte de gå over usikker is for å komme til land. Det skal ikke være slik. Det var fryktelig, forteller Helgeland til fvn.no.

Ifølge Arbeidstilsynet er det nå stort sett ryddet opp i forholdene, men det skjedde alt for sent, mener tilsynet.

- Det er en alvorlig sak. Dette skulle vært på plass for ett år siden, sier Helgeland.

Egil Stray Spetalen har tidligere uttalt at han stiller seg uforstående til kritikken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.