I dag, tirsdag, behandler LOs representantskap hovedretningslinjer for årets tariffoppgjør.

Foruten lønnskrav redegjorde LO for sitt hovedkrav til hvordan fremtidens avtalefestet pensjon (afp) skal legges opp.

LOs krav til AFP:
- AFP-tillegget skal utformes slik at de som ikke har arbeidsinntekt etter avgang som AFP-pensjonist skal ha en pensjon på dagens nivå livet ut

- AFP-tillegget skal heves når det er nødvendig for å kompensere for eventuelle fremtidige levealderjusteringer

- De spesielle skattefordeler som AFP-pensjonister har i dag skal inngå som en del av statens samlede bidrag til AFP

- AFP skal kompensere den fremtidige folketrygdens manglende lønnsregulering når det gjelder den del av pensjonen som tilsvarer minstepensjonen frem til ordinær pensjonsalder, i dag 67 år

- Deltidsarbeidende og andre med gjennomsnittlig årslønn under 4,3 G i 40 år må sikres minst like gode muligheter til å benytte AFP som i dagens ordninger

- Umulig å innfri
 Statsminister Jens Stoltenberg avviser kravet om at AFP-tillegget skal heves når det er nødvendig for å kompensere for eventuelle fremtidige levealderjusteringer.

- Levealderjustering er umulig å innfri. Det ville være i strid med hele grunnelementet for pensjonsreformen, sier Stoltenberg.

- Ivaretar sliterne
- LO har ingen uttalte motforestillinger mot en tosporsmodell. Det som er viktig for LO gjennom disse kravene er at de såkalte sliterne blir ivaretatt. Utover det, kan regjeringen eller andre gjøre hva de vi. Utgangspunktet er at det skal lønne seg å jobbe, sier pensjonsekspert Alexandra Plahte til DN.no.

- Dette må imidlertid ikke gå på bekostning av sliterne, den gruppen som faktisk ikke har en reell valgmulighet til fortsatt arbeid, sier hun.

- Punktet med kompensasjon for levealder vil ha stor betydning for de som går av med AFP, men innbærer punktet full kompenasjon vil det også med føre en kjempekostnad som nærmest spiser opp hele pensjonsforlikets innbesparelse og grunnleggende intensjon, sier Plahte.





  Hun mener dette nærmest legger hele pensjonsforliket dødt.

LO krever likere tilleggspensjon for alle
Flåthen gikk i dag også inn for at det etableres et bredere system av tjenestpensjoner som motvirker en økende ulikhet på pensjonsområdet.

Med innføringen av obligatorisk tjenestepensjon i 2006 valgte mange bedrifter den billigste og dårligste minimumsordningen. LO ønsker et kollektivt tjenestepensjonssystem for både private og offentlige. Der de dårligste private tilleggspensjonsordningene heves til nivået for det offentlige i dag.

- Dette er eneste mulighet til utjevning, sier LO-leder Roar Flåthen.

- Tilleggspensjon er den minst synlige, men svært kostbare del av den enkeltes lønnsgode. Det store spørsmålet er hvem som skal ta regningen, sier Plahte.

Hun mener det er fare for at en slik ordning kan gi dårligere lønnsoppgjør, slik at noe av vinningen går opp i spinningen for de private.

- Det er naivt å tro at tilleggspensjon kun kommer i tillegg til lønnsøkning, og ikke delvis i stedet for, sier Plahte.