Morgendagens pensjonister som må forholde seg til den nye pensjonsreformen kan oppleve at pensjonen blir langt magrere enn ventet.

– Nordmenns tro på egen rikdom, gjør at mange får sjokk når de ser hva de får utbetalt som pensjonister, sier pensjonsekspert Knut Dyre Haug til Dagens Næringsliv.

Dyre Haug har i løpet av fjoråret hatt rundt 1400 deltagere på mange titalls pensjonsseminarer rundt om i landet.

Føler seg lurt
Til tross for mye informasjon og mediedekning de siste årene, er uvitenheten om egen pensjon stor.

– Deltagerne kommer med en grunnleggende tro på at pensjonen sikkert blir bra. Når de får høre om hvordan endringene i folketrygden og endringene i tjenestepensjonen slår ut, føler de seg på grensen til å ha bli ført bak lyset, sier Dyre Haug til DN.

Han tror myndighetene i stor grad har underslått poenget om at pensjonsreformen faktisk blir innført for å spare staten for penger.

To faktorer bidrar til sp#229en: Levealdersjustering, som betyr at pensjonen deles på flere år, og at utbetalt pensjon ikke reguleres i takt med lønnsveksten.

- Vet at dette ikke er så greit
Dette er ifølge DN hva du får i pensjon etter den nye pensjonsreformen:

* Folketrygden: Du får mellom 30 og 50 prosent av din «gjennomsnittslønn» i pensjon før skatt, om du har jobbet minst 20 år i full jobb. På grunn av lavere skatt sitter du igjen med i beste fall 40 til 60 prosent av din tidligere disponible inntekt.

* Tjenestepensjon: I privat sektor avhenger det av hva slags pensjonsordning du har. I offentlig sektor ender pensjonen (både Folketrygd og tjenestepensjon) på 66 prosent av lønnen ved pensjonsalder. Det er en god pensjonsordning. Sjansen for at du får like god pensjon i privat sektor, er liten.

I en undersøkelse DNB har fått utført mener seks av ti at 66 prosent av dagens inntekt ikke vil være tilstrekkelig å leve av som pensjonist.

– Det koster det samme å leve selv om du er pensjonist. Samtidig halveres lønnen din, eller mer enn det, dersom du er høytlønnet. Vi som har flere hundre tusen pensjonister som kunder, vet at dette ikke er så greit, sier Knut Dyre Haug til Dagens Næringsliv.

Han råder alle til å starte sp#229 på egen hånd, hvis man tror pensjonen blir for lav.

Les også: Spar til pensjon i ung alder - og slapp av resten av livet


<b>- Hva skal barna mine med 2-3 millioner når de er 60? </b>


<b>En million nordmenn kan havne i pensjonsfelle</b>

<b>- Pensjonistene er egoistiske og bortskjemte</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.