Gjennomsnittsprisen på nye smarttelefoner øker. Selv om antall solgte smarttelefoner falt med fem prosent i 2017, økte omsetningen med åtte prosent, ifølge statistikk fra Elektronikkbransjen. De mest populære telefonene må man betale over 9000 – ofte opp mot 10.000 kroner.
Samtidig er nedbetalingsordninger som lar brukerne skifte telefon hver 12. måned blitt populære. Det fører til at mange brukbare og nesten nye telefoner leveres tilbake til operatørene. Gjennom ulike panteordninger havner også mange nesten nye telefoner hos butikkjeder og verksteder som har gitt kunder ny telefon. Disse blir ofte kjøpt av oppkjøpere og solgt videre i eller utenfor Norge.
Samtidig ser flere nordmenn nå etter brukte smarttelefoner fremfor å kjøpe ny. Ifølge Finn.no ble det i 2017 lagt ut 141.000 mobiltelefoner for salg på deres markedsplass. Nettbutikken Grønnmobil.no, som spesialiserer seg på brukte telefoner og nettbrett, sier de har hatt 500 prosent vekst hittil i år, riktignok ut fra beskjedne volumer. Mobiloperatøren OneCall startet nettopp, som første norske operatør, salg av brukte telefoner gjennom sine salgskanaler.
Seriøse aktører innen bruktsalg av telefoner sjekker at telefonene ikke er stjålet, tømmer dem for innhold og kvalitetssjekker dem før de legges ut for salg. De fleste tilbyr også en garanti på mellom tre måneder og to år for brukte telefoner. Brukttelefonene gis ofte en klassifisering ut fra hvor god stand de er i, ofte fra A til C-sortering.
Lite å spare
Vi har sjekket prisene på telefonene OneCall tilbyr brukt i sin nettbutikk. OneCall tilbyr kun brukte telefoner i øverste kvalitetsklasse, de skal fremstå så nær ny som mulig.
– Vi lanserer i første omgang toppmodeller fra Samsung og Apple, men vil også tilby noen eldre og billigere varianter som vi vet er populære blant kunder. Alle telefonene har kvalitet på nivå med det man forventer av et nykjøp, sier OneCall-sjef Pål Rune Kaalen i en pressemelding. OneCall regner med at barnefamilier er den mest aktuelle målgruppen for tilbudet.
Som tabellen viser, kan man spare mellom 266 og 997 kroner på å kjøpe brukt mobil hos OneCall. Det er nok lavere enn mange kunne ønske seg.
– Prisene er en sum av flere faktorer. Kostprisen vår er naturligvis én av dem. I tillegg kjøper vi bare inn brukte telefoner som skal være så gode som nye. Garantien på to år, som vi mener er et utrolig godt tilbud, påvirker også prisen. Vi ligger ikke mye under laveste markedspris for en ny telefon, men vi skal alltid ligge lavere, sier Kaalen.
OneCall gir to års garanti for en brukt Iphone, Apple selv gir bare ett år garanti for nye telefoner. Samsung gir to års garanti.
Sikrer verdikjeden
En problemstilling knyttet til brukte smarttelefoner er hvilket opphav de har. For å unngå at stjålne telefoner kommer i omløp, må leverandørene sjekke grundig.
– Leverandørene er godkjent i henhold til strenge retningslinjer fra Telia Company, sier kommunikasjonsrådgiver Kristian K. Fredheim i Telia Norge, som eier OneCall.
Nettbutikken Grønnmobil.no i Sandefjord har solgt brukte telefoner siden 2011. De kjøper omtrent halvparten av sine telefoner fra norske bedrifter og privatpersoner, resten fra distributører.
– Vi opplever det ikke som utfordrende å sikre at opphavet til en telefon vi får inn er legitimt. Det finnes mekanismer på plass både hos operatørene og i telefonens programvare som knytter den mot en eier. Dersom noen forsøker å selge en stjålet telefon, vil det bli oppdaget i kvalitetssjekken, sier daglig leder Jan Otto Bjørkum i Grønnmobil.no.
Venter med bruktsalg
Ingen andre operatører DN har snakket med har planer om å gjøre som OneCall.
– Dette er noe vi har oppe til vurdering, men vi har ingen konkrete planer. Vi selger jo mange telefoner gjennom Komplett.no, sier Haakon Dyrnes, daglig leder i Komplett Mobil til DN.
Telenor får inn mange pent brukte telefoner fra sitt Swap-program, men foretrekker å sende disse ut av landet.
– Gjennom vårt Swap-program kan kundene bytte mobil hver 12. måned. Gjenbruk står sentralt i SWAP, vi sender alle de brukte telefonene til en samarbeidspartner for videresalg utenfor Norden. Vi har ingen planer om å endre denne modellen nå, men vurderer hele tiden ulike løsninger, sier kommunikasjonssjef Anders Krokan i Telenor Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.