Samsungs Galaxy Note-telefoner er populære i Norge. Telefonserien kjennetegnes av at den er ekstra stor, ekstra kraftig og alltid har en styluspenn integrert for skisser og notater.

Note 7 ble også notorisk etter lansering og måtte trekkes fra markedet etter flere rapporter om at telefonens batteri kunne eksplodere.

Note-telefonene er også interessante fordi de ofte viser hvilken vei Samsung vil gå med kamera og design på kommende telefoner i den populære S-serien.

Er du blant dem som venter på en relansering av den utsatte brettemobilen Galaxy Fold, kommer det neppe noen nyheter om den i dag.

Samsung Galaxy Note 10 og Note 10+.
Samsung Galaxy Note 10 og Note 10+. (Foto: NTB Scanpix/AP Photo/Frank Franklin II)

Note 10 og 10+

Under kveldens lansering kom to nye varianter, Galaxy Note 10 og Note 10+. Det er første gang Note-telefonene lanseres i to størrelser. De har henholdsvis 6,3 og 6,8 tommer store skjermer. De er HDR10+ sertifisert og som vanlig av typen AMOLED. Skjermene er bøyd utover kanten av telefonen, men størrelsen beskriver den rektangulære flaten før bøyen starter.

Designen er mer avrundet enn tidligere og telefonene fremstår som tynne og slanke, til tross for størrelsen. De er støv- og vanntette med IP68 sertifisering. Fingerskanneren er integrert i skjermen og kan kombineres med ansiktsgjenkjenning.

Kamera

Kameraet er ofte det man er mest nysgjerrig på i nye toppmodeller. Note-telefonene får henholdsvis tre og fire kamera på baksiden. Begge telefonene har ett ultra vidvinkelkamera på 16 megapiksler, ett vidvinkelkamera på 12 megapiksler og ett telefotokamera på 12 megapiksler. Note 10+ har i tillegg et dybdekamera som støtter hovedkameraene med ekstra dybdeeffekt i bildene. En egen nattmodus for mørke omgivelser er omtrent den eneste nye funksjonen i kameraet. Nattmodus blir også tilgjengelig for selfie-kameraet på begge variantene.

Samsung oppgir ikke brennvidde og zoom-faktor på sine kamera, men oppgir at ultra vidvinkel dekker 123 grader vinkel, vidvinkelen 77 grader og telefotokameraet 45 grader vinkel.

Frontkameraet er på 10 megapiksler og dekker 80 grader vinkel.

Samsung Galaxy Note 10 og Note 10+.
Samsung Galaxy Note 10 og Note 10+. (Foto: Samsung)

Batteri

Batterikapasitet er også viktig. Note 10 får et batteri på 3500 mAh og Note 10+ 4300 mAh. Samsung lover et par dagers kapasitet mellom hver lading. Det gjenstår å se om dette stemmer, Samsung har ikke klart å tyne like mye ut av batteriene sine som Huawei klarer. I tillegg er Huaweis batterier enda større.

Samsung lover også «superrask» lading, 30 minutter lading skal holde til en hel dags bruk. Telefonen kan ta imot 45W lading, men laderen som følger med vil yte 25W. Det er dobbelt så raskt som Apple, men vesentlig tregere enn Huaweis 40W medfølgende lader.

Note-telefonene får også muligheten til å avgi lading til en annen telefon kontaktløst, også dette en funksjon Huawei var først ute med i 2018.

S Pen

S Pen er som i fjor basert på blåtann og kan også brukes som fjernkontroll til kameraet eller presentasjoner. Støtten for å konvertere håndskrift til redigerbar tekst skal være forbedret.

Batteritiden er også forbedret. Seks minutter lading, som skjer inne i telefonen, skal gi 10 timers bruk.

En ny bevegelsessensor skal også gjøre det mulig å styre apper og spill med gester og betjene telefonen uten faktisk å berøre den. Dette kan ha flere nyttige bruksområder, men potensialet blir neppe fylt enn så lenge Note forblir et nisjeprodukt.

5G

Note-serien vil etter hvert kompletteres med en 5G-utgave også. Men detaljer om dette, spesielt for Norge, er ennå ikke oppgitt fra Samsungs side.

Galaxy Note10 og Galaxy Note10+ vil være tilgjengelig i fargene Aura Glow og Aura Black fra 23. august. Veiledende pris er 9790 kroner for Galaxy Note10, 11.390 kroner for Galaxy Note10+ (256GB) og 12.390 kroner for Galaxy Note10+ (512GB).

Disse prisene er faktisk ikke så langt over hva man i dag er forberedt på å betale for en toppmodell. Note har tidligere ligget en del høyere i pris enn S-serien og kan med denne prisingen bli mer av en massemarkedsmodell enn nisjemodell.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.