Huawei ble i sommer verdens nest største mobilprodusent, klemt inn mellom Samsung og Apple. De har for lengst ristet av seg stempelet som et billigmerke og lager i dag noen av verdens beste premiumtelefoner.

Huawei Mate 20 Pro er Huaweis nye flaggskip og DN har i forkant av lanseringen fått prøve telefonen et par timer under en lukket visning. Dette er våre førsteinntrykk.

Innovasjon

Huawei brukte 30 milliarder dollar på forskning og utvikling i 2017. Det meste av ressursene går inn i bruk av kunstig intelligens i telefonene, gode kameraer og lang batteritid. Alt dette er de også ledende på i dagens marked, men i Mate 20 Pro finnes det også et par nyheter vi ikke har sett i andre bredt tilgjengelige telefoner før.

En fingerskanner integrert i skjermen er en av disse. Fingerskanneren ligger under glasset på fronten og er helt gjennomsiktig slik at man ikke merker den i det hele tatt. Når telefonen ber brukeren identifisere seg kommer et bilde opp som viser hvor man skal legge fingeren.

Vennelading er også nytt. Mate 20 Pro har et stort batteri og kapasitet for rask trådløs lading (induksjonslading). Men Mate 20 Pro er den eneste som også kan sende fra seg strøm trådløst, slik at du kan lade annen elektronikk med telefonen, for eksempel telefonen til en kompis.

Huawei er også først med en ny type minnekort kalt NanoSD. Disse minnekortene er fysisk mindre enn tidligere og blir den nye standarden for små minnekort. Minnekortplassen kan også brukes til et ekstra sim-kort.

Trådløs pc-modus er også nytt. I likhet med Samsungs Note-telefoner kan Huaweis toppmodeller kobles til en skjerm, tastatur og mus og brukes som en pc. Mate 20 Pro kan gjøre dette trådløst, så lenge skjermen støtter Mirrorcast-teknologien.

Kamera

Før sommeren kom Huawei P20 Pro på markedet og plasserte seg langt foran konkurrentene når det gjelder mobilkamera. Mate 20 Pro bygger videre på P20 Pros kamera, men noen endringer er gjort. Det er fortsatt tre kameraer på baksiden av telefonen, nå samlet i en sentrert firkant sammen med blitzen. Huawei har tidligere latt ett av kameraene være et svarthvitt-kamera, men dette er byttet ut med et ultra vidvinkelkamera.

De tre kameraene er et ultravidvinkel på 20 megapiksler, vidvinkel på 40 megapiksler og et telefotokamera på åtte megapiksler. Foran på telefonen sitter et ultravidvinkelkamera på 24 megapiksler.

Programvaren baserer seg fortsatt tungt på kunstig intelligens. Den interne prosessoren for kunstig intelligens har mer enn tredoblet kapasitet fra forrige modell så analysen av motivet er langt mer detaljert enn før. Mate 20 Pro kan tilpasse bildene man tar til over 500 kjente motivtyper.

En fin ny funksjon er at ultra vidvinkelen kan fokusere så nært som 2,5 centimeter. Det gir mulighet for veldig detaljerte makrobilder.

Førsteinntrykket er at kameraet er enda hakket hvassere enn før, men i de kontrollerte omgivelsene vi hadde, fikk vi ikke utfordret det skikkelig.

Design

Skjermstørrelsen på Mate 20 Pro er 6,39 tommer diagonalt, det er altså snakk om en ganske stor telefon. Skjermen er lang og smal, så telefonen likevel skal passe i en hånd. Siden telefonen er såpass stor er det også plass til et stort batteri. Kapasiteten er 4200 mAh, mer enn de fleste andre på markedet. Batteritiden er estimert til over to døgn. I tillegg kan Huawei tilby hurtigere lading enn konkurrentene. På 30 minutter kan man lade telefonen til 70 prosent kapasitet. Også trådløst lader Huawei raskt, med inntil 15 Watt. Til sammenligning er Apples raskeste lading med kabel på 12 Watt.

I tillegg til fingersensoren i skjermen har telefonen 3D ansiktsskanning. Den måler ansiktets form også i dybden, og er sertifiser for brukeridentifikasjon også til betalinger. Opplåsing med ansiktsgjenkjenning skal ifølge Huawei ta bare 0,6 sekunder, men det gjenstår å se hvor bra dette er i praksis over tid.

DN kommer med en utfyllende test av Mate 20 Pro noen dager etter lansering.Telefonen kommer i norske butikker 26. oktober. Veiledende pris er satt til 9590 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.