Telia lanserte mandag sitt første abonnement som inkluderer ubegrenset bruk av mobildata. Telia er den andre operatøren i Norge som tilbyr et slikt abonnement.

«Fri data» har det vært etterspørsel etter lenge fra brukerne. Norske forbrukere sier i undersøkelser at mengden data man får for pengene er enda viktigere når de velger abonnement enn dekning. I enkelte markeder, som Finland, har ubegrenset mobildata vært tilgjengelig for abonnementer i alle prisklasser i flere år allerede.

– Abonnementet har ingen begrensninger på mengden data man kan bruke per måned. Vi mener det er det beste abonnementet i Norge, siden det koster mindre enn vårt eget abonnement med 40 GB kvote, sier Håkon Lofthus, leder for Privat i Telia.

Ikke helt ubegrenset

Men helt ubegrenset er det ikke. Man får for eksempel ikke full hastighet om man vil bruke mye data.

– Etter at man har passert 40 GB mobildata på en måned går hastigheten på forbindelsen ned til 3 mbits. Omtrent en halv prosent av kundene våre passerer denne grensen på en måned, sier Lofthus.

– Betyr ikke det at abonnementet har begrensninger?

– Det begrenser ikke muligheten til å bruke data og vi mener 3 mbits holder til de tjenestene folk flest bruker mobilen til, inkludert strømming av HD-video. Trenger man høyere hastighet kan man kjøpe det til, sier Lofthus.

Også på utenlandsbruk er det begrensninger. Bruk i Norden og Baltikum har samme vilkår som i Norge, men i EU/EØS for øvrig er det en kvote på 22 GB per måned.

– Er begrensningen et tiltak for å hindre at flere personer deler ett mobilabonnement eller velger et mobilabonnement fremfor fast bredbånd hjemme?

– Vi ønsker at dette skal være et abonnement for mobiltelefoner og mobilbruk, ja. I tillegg må vi sikre at alle kunder får samme kvalitet på den datakvoten de har kjøpt, sier Lofthus.

Abonnementet uten datakvote koster 579 kroner per måned, litt over det dobbelte av snittprisen for mobilabonnement i Norge.

Vil vurdere vilkårene

Forbrukertilsynet og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) er de tilsynene som vurderer nye mobiltjenester i Norge. På slutten av 2018 gjorde Nkom en vurdering av Chili Mobils tilbud om «fri data» til sine kunder og kom frem til at deler av tilbudet var i strid med reglene om nettnøytralitet. Men ingen av tilsynene har umiddelbare betenkeligheter med Telias tilbud.

– Det er naturlig at nå som to operatører har et slikt tilbud vil vi gjøre en vurdering av bruken av begreper som «fri» og «ubegrenset» i markedsføringen. Men dette er noe vi må komme tilbake til, sier Bente Øverli, fagleder for internett, tele og tv i Forbrukertilsynet.

Hun sier forbrukernes forventninger er det avgjørende.

– Databetingelsene er kanskje det viktigste konkurranseparameteren i markedet nå. Forbrukernes forventninger til bruken av slike begreper er det vesentligste her og vi vurdere om begrensningene i abonnementene bryter med disse forventningene, sier Øverli.

Telenor venter

Telenor sier det ikke er nok etterspørsel etter abonnementer med fri bruk til at de satser på det på kort sikt.

– Våre kundeundersøkelser viser at det er begrenset etterspørsel etter abonnement med flere begrensninger til en relativt høy månedspris. En så lav hastighet som Telia innfører etter 40 GB forbruk fungerer kanskje på mobilen, men vil ikke være tilstrekkelig om man for eksempel ønsker å bruke mobilen til å dele nett, skriver Anders Krokan, kommunikasjonssjef i Telenor Norge i en epost til DN.

Telenor vil derfor videreføre sin modell med trinnsatser etter hvor mye data man bruker per måned.

– Med vårt Fleksi-abonnement betaler man for den dataen man bruker, slik at man slipper å betale en høy månedspris de månedene man ikke bruker mye data. Denne løsningen har truffet godt i mobilmarkedet. Samtidig jobber vi hele tiden med å forbedre tilbudet vårt til kundene, og om vi kommer med noe nytt, vil kundene våre være de første som får vite om det, skriver Krokan.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN-kommentator: En neve rapsfrø for Oslo Børs? Tror de nordmenn er idioter?
Grandiost, men er det grandiost nok for Petter Stordalen?
03:46
Publisert: