I det nordmenn flest tok seg en dusj og skrudde på kaffetrakteren mandag morgen, var de lykkelig uvitende om at pilene på strømbørsen Nord Pool suste oppover.

- Det er store bevegelser i markedet. Allerede fredag fikk vi varsler som var tørre og veldig kalde. Disse varslene er nå bekreftet, forklarte analytiker Tobias Söderberg hos Telge Kraft i Södertälje til Europower mandag morgen.

Lite vann i magasinene
Norske vannkraftmagasiner er allerede tommere enn de var på samme tid i fjor, da strømprisene i løpet av vinteren satte ny rekord.

- Tidenes høyeste strømpris

Og mer vann i magasinene blir det ikke med det første.

- Værutsiktene for de neste 14 dagene innebærer en kraftig forverring av det hydrologiske underskuddet, ifølge Söderberg.

Söderberg konstaterer at vi er på vei inn mot første kvartal med et betydelig underskudd i magasinene.

- Bildet har endret seg veldig fort de siste fem dagene. Det minner litt om desember i fjor. Men nå er underskuddet større enn det var da. Det ser likevel litt bedre ut med kjernekraften, men det ligger også en usikkerhet der, selv om reaktorene foreløpig ser ut til å komme inn og produsere som de skal, sier han.

Fastpris kan lønne seg
I fjor lå den såkalte systemprisen på strøm i desember i snitt på 39,60 euro per megawattime på Nord Pool.

I løpet av noen timer mandag morgen steg til sammenligning den allerede dyre fremtidskontrakten for desember i år med ytterligere 3,70 euro til 57,40 euro per megawatttime. Det vil si 59,2 øre/kWh inkludert moms.

Årskontrakten var mandag oppe i 62 øre/kWh inkludert moms.

Dermed kan det for strømkunder som ønsker å gardere seg mot et prissjokk i vinter være lurt å vurdere fastpris på strøm.

Mandag var billigste ett års fastprisavtale hos landsdekkende leverandører, Trønderenergi. Der kan man få strømmen til 48,60 øre/kWh ved 20.000 kWh (fastbeløp 396 kroner, kraftpris 46,62 øre/kWh).

Dyreste landsdekkende leverandør på ett års fastpris var Ustekveikja Energi m/efaktura, der man må ut med 55,87 øre/kWh ved 20.000 kWh (fastbeløp 150 kroner, kraftpris 55,12 øre/kWh).

Prisforskjellen mellom dyreste og billigste landsdekkende leverandør på fastpris, var dermed 1454 kroner.

Prisforskjellen mellom fastpris og flytende pris kan imidlertid vise seg å bli langt større - eller mindre, men det vil man først vite når snøen smelter igjen til våren.

Les også: Monsterpriser på strøm i sikte

- Trolig høye strømpriser også i vinter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.