– Det føles ikke akkurat som ekte norsk snø!

Med neven full av kunstsnø forsøker Kim Olav Lunde å komme i førjulsstemning i den tradisjonsrike leketøysforretningen Hamley’s i London. Rundt ham er det tykt med unger og handleposer.

Sammen med samboeren Cathy har han tatt turen til den britiske hovedstaden for å handle julegaver.

– Hittil har det blitt flest gaver til oss selv. Du kan trygt skrive at vi har vært veldig snille i år, sier Lunde.

Det lave pundet kombinert med et bredere utvalg eksklusive varer lokket paret til førjulsshopping i Londons travle handlegater.

– Vi kombinerer shoppingen med matopplevelser på flotte restauranter, sier Lunde.

 






– Hvordan fungerer juleshopping med barn?

Historisk billig
Denne julen har nordmenn flere muligheter til å få god valuta for pengene.

– I Europa peker pundet seg ut som spesielt billig. Jeg ville derfor lagt juleshoppingen til Storbritannia, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets til DN.no.

Idag koster pundet 9,20 kroner. Før finanskrisen måtte du ut med mellom 11 og 12 kroner.

– Du kunne fått pundet noe rimeligere tidligere i høst, men sett i et historisk perspektiv er det fortsatt veldig billig, sier Viland.

Har du mulighet til å reise litt lengre, er ikke Viland i tvil om hva hun ville valgt å handle med.

– Jeg ville reist til USA. Dollaren er blitt litt dyrere enn den var, men den er fortsatt billig.

Idag koster dollaren rundt seks kroner, mens den i sommerferien kostet rundt 5,30 kroner.

– Mange er litt redd for hva som skjer med euroen og eurosamarbeidet, og foretrekker derfor dollar fremfor euro. Det har bidratt til at dollaren har blitt dyrere, forklarer Viland.

– Men i et langsiktig perspektiv er dollaren fortsatt relativt billig. Tidligere tenkte man seg at en normal kurs for dollaren var rundt syv til åtte kroner. Etter finanskrisen har imidlertid dollaren i det store og hele ligget til mellom fem til seks mot kronen, legger hun til.

 

New York billigere enn London
Ifølge den britiske avisen The Telegraph viser en undersøkelse gjennomført av Post Office at det er 62 prosent billigere å handle i New York enn i London.

Avisen viser blant annet til at de populære Ray Ban «Aviator» solebrillene koster 188 pund i London, mens du får de samme brillene for under 100 pund i New York. Og den klassiske Levi’s 501 er 45 prosent billigere i USA enn i Storbritannia.

Det har også Kim Olav Lunde erfart.

– London har mye å by på, men det koster. Selv om pundet er lavt, er London en ganske dyr by å shoppe i, sier han.

Velg den lokale valutaen

Når du skal betale med kort utenfor Norges grenser får du ofte spørsmål om du vil betale i lokal valuta eller kroner. Da bør du ifølge Viland alltid velge den lokale valutaen.

– Det kan hende du får en dårlig vekslingskurs, og det er derfor fornuftig å velge valutaen til det landet du shopper i, avslutter hun.

DNs shoppingtips

 

Pyntet strøk
En tur innom julepyntede Oxford Street er obligatorisk. Begynn i enden ved Bond Street undergrunnsstasjon og gjør et kleskupp i billigkjeden Primark, før turen avsluttes på det eksklusive varehuset Selfridges. Her ligger også den største og beste filialen til kleskjeden Topshop. Rundt Oxford Circus faller butikkenes kvalitet, så sving heller inn i Regent Street. Varehuset Liberty har solgt julegaver siden 1875 og på Fortnum & Mason er det julestemning året rundt.

Hvis du blir sliten av hektiske Oxford Street anbefales en tur på King’s Road. Her kryr det av designerbutikker, men det finnes også rimelige alternativer. Rundt Carnaby Street på grensen til Soho finner du ungdommelige merker som American Apparel, Diesel og Puma. I nærheten finner du også den svenske kleskjeden Cos.

Innpakket luksus
I Sloane Street finner du de store flaggskipbutikkene fra Louis Vuitton, Chanel, YSL, Valentino, Burberry, Hermés, Salvatore Ferragamo og Bottega Veneta. Er du glad i designklær, men foretrekker mer edgy/trendy merker, bør du ta turen til Mayfair. I gatene i og rundt New Bond Street, finner du Jimmy Chu, Miu Miu, Lanvin og varehuset Browns.

 

Julen i hus
Selfridges
er Londons beste luksusvarehus hva utvalg angår, med Harrods, Liberty og Harvey Nichols i Knightsbridge hakk i hæl. De julepyntede utstillingsvinduene er verdt turen alene. Varehusene har egne juleavdelinger hvor man kan kjøpe alt fra pudding til julepynt.

Julemarked
Londons mest kjente julemarked ligger i Hyde Park. På Winter Wonderland kan du leie skøyter, kjøre karuseller, drikke gløgg og spise hjemmelaget Bratwurst. På de mange markedene i London, som Camden Market, Spitalfields Market, Notting Hill Market, Portobello Market og Brick Lane Market, kan du finne billige og originale julegaver.

Fransk vri
Ta turen til Westbourne Grove, en handlegate som går gjennom Notting Hill og videre gjennom the Royal Borough of Kensington og Chelsea. Franske merker som Sandro, Maje, Petit Bateau, Isabel Marant og APC er vel representert, såvel som Helmut Lang og Diane von Furstenberg.

Trendy under treet
Soho er Londons svar på Harajuku
i Tokyo. Mellom barer finnes trendsettende butikker som Dover Street Market og B-store.

 

Dresskoden
Savile Row i Mayfair
har vært skreddersømmens hjem i over 200 år. I Jeremyn Street, rett ved Piccadilly, er det stort utvalg av skjorter og dresssko.

Gammelt nytt
Langs hele Portobello Road kryr det av vintagebutikker, som verdenskjente Rellik og One of a Kind.

Hipp høytid
Områdene Spitafield og Brick Lane i øst-London vokser frem som Londons nye tekno- og designsteder og er et yndet område for kreative gründere, hipstere og musikere. Nyt den bohemske stemningen før området blir gentrifisert. Ellers byr Covent Garden fortsatt på mange småbutikker, basarboder, matsteder og gatekunstnere.

 

For barn
Tradisjonsrike Hamleys i Regent Street har solgt barneleker siden 1780. Butikken strekker seg over syv etasjer og er et univers fylt med myke teddybjørner, radiobiler og tinnsoldater.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.