Månedsleien for alle typer boliger, fra de minste til de største, har økt fra 2. kvartal til 3. kvartal i år.

Det viser leiemarkedsundersøkelsen (LMU) for tredje kvartal til Statistisk sentralbyrå.

Sitter på gjerdet
- Dette er ikke overraskende, sier seniorøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken.

Og forklarer hvorfor.

- Vi vet at det er en negativ korrelasjon mellom boligpriser og utleiepriser, altså at når boligprisene faller, så stiger utleieprisene og omvendt. Særlig i et taktskifte, som vi har nå, velger folk heller å leie enn å eie. De sitter rett og slett på gjerdet, sier Syed.

Tips oss om boligsaker!

I gjennomsnitt for hele landet, for alle typer boliger, må man nå ut med 4.815 kroner til husverten hver måned.

I leiemarkedet som helhet steg leiene i gjennomsnitt med 0,6 prosent fra 2. til 3. kvartal 2007. Fra 1. til 2. kvartal var oppgangen i leiene på kun 0,2 prosent.

Store boliger stiger mest
Fireromsboliger og boliger med fem rom eller mer ble registrert med størst oppgang i leiene, med økning på henholdsvis 0,9 og 1,0 prosent fra 2. til 3. kvartal. Leien for ettromsboliger viste en oppgang på 0,2 prosent i samme periode.

Dyrest i Oslo
Husleieveksten for ulike geografiske områder varierte fra 0,1 prosent i regionen Akershus ekskludert Bærum til 0,9 prosent i regionen Oslo og Bærum. I gjennomsnitt lå leiene samlet sett i Oslo og Bærum på 6 698 kroner i 3. kvartal 2007.

De gjennomsnittlige månedsprisene for hver enkelt boligtype ser du i tabellen under.



(2. kvartal i parantes)

* Hybler, definert som uselvstendig boenhet uten egen låsbar inngangsdør, er utelatt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.