I disse dager står en Asker-mann tiltalt for grovt skadeverk etter at han i 2014 fikk fjernet halve uthuset til naboene på Nesøya i Asker.

Nesøya-naboene er derimot ikke de eneste som krangler så busta fyker. Tall fra Gjensidige viser at nordmenn krangler med naboen for 30 millioner kroner i løpet av et år.

1. Hva er det naboer i Norge krangler mest om?

– Det handler mye om trær, gjerder, hekker og for eksempel trampolineplassering angående støy. Dessuten kan alt som skjermer for solen skape mye irritasjon, et planlagt tilbygg kan få naboer til å ryke i tottene på hverandre. Veirettigheter er også en gjenganger.

2. Hvorfor er det så mange naboklager- og krangler?

– Noe ligger vel også i dette ønsket om å eie sitt eget, verne om seg og sitt, kanskje flere er blitt litt egoistiske? Vi ser ellers at mange småsaker havner i retten generelt sett, altfor mange nabokrangler ender jo også der. Det burde ikke være nødvendig å belaste rettsapparatet med slikt. For mange nabokrangler havner i retten.

Slik så resultatet ut etter at næringslivsmannen Arne Vigeland fjernet halve uthuset til naboene Wenche og Roger Waage på Nesøya i Oslo. Saken behandles nå i retten.
Slik så resultatet ut etter at næringslivsmannen Arne Vigeland fjernet halve uthuset til naboene Wenche og Roger Waage på Nesøya i Oslo. Saken behandles nå i retten. (Foto: Gunnar Lier)

3. Bortsett fra å fjerne halve uthus, hvilke drastiske skritt er det naboer tar for å få viljen sin?

– De mest iherdige har jo tatt motorsagen frem. Ellers finnes det eksempler på at folk har løpt etter hverandre med sag og hammer. Noen har jo også begynt å kappe ned trær på egen hånd, det er jo ikke å anbefale. Slåssing forekommer jo også fra tid til annen.

4. Er det blitt færre eller flere krangler de siste årene?

– Jeg har ikke inntrykk av at det er blitt færre i hvert fall.

5. Hvordan skal naboer bli enige om uenigheter seg imellom?

– Det er ikke dumt å være litt raus og romslig. En del ting kan man jo også forsøke å bli enige om før det utvikler seg til noe større. Det er lurt å se saker fra den andres synsvinkel, selv om det kanskje ikke alltid er så lett. Ofte roer vel kanskje gemyttene seg litt over en øl eller en kopp kaffe. Man skal jo gjerne være naboer i mange år, så det anbefales å tenke seg godt om før man innleder en krangel.

Hør Bonde Tusviks power-dikt til pr- og reklamebransjen
Dette mener Sigrid Bonde Tusvik om bransjen. Hun underholdt med skråblikk da Årets Byrå ble kåret tirsdag kveld.
02:20
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.