Rundt Jotunheimen nasjonalpark planlegges det en rekke hyttefelt, både nord, øst og vest for nasjonalparkgrensen.

Nylig ble det lagt ut for salg en rekke tomter ved Turtagrø, rett ved den vestre grensen av nasjonalparken.

Bjørn Kaltenborn, forsker ved Norsk institutt for naturforvaltning, mener at en slik type utbygging kan by på større utfordringer enn fortetting ved typiske vintersportssteder.

- Eksemplet med hytteutbyggingsprosjektet på Turtagrø er typisk og interessant. På nordsiden der hytteprosjektet ligger, er det ingen buffersone rundt nasjonalparken, og der kan man altså planlegge et større byggeprosjekt helt inntil nasjonalparkgrensa. Prosjektet bruker jo dessuten urørt natur og nasjonalparkstatusen som markedsføring og attraksjonsverdi. Vi har ikke gode data på dette, men jeg har et bestemt inntrykk av at mange utbyggingsprosjekter bruker akkurat samme argumentasjon, sier Kaltenborn til DN.no.

Løsningen kan være fortetting og randsonetankegang mener Kaltenborn.

- Randsonetankegangen brukes aktivt i forvaltningen av verneområder i mange land, men i Norge har ikke denne tankegangen kommet særlig langt. Det snakkes stadig om buffersoner og randsoner, men i praksis har vi ikke noen bevisst eller helhetlig forvaltning av randsoner i norske nasjonalparker, sier Kaltenborn og fortsetter.

- Det er fullt mulig å gjennomføre hyttebygging uten for store skader på miljø og folks trivsel, men det krever arealplanlegging på et regionalt nivå, det vil si over kommunegrenser og det får vi nesten aldri til i Norge. Det er helt klart at hvis man tar et større og mer helhetlig perspektiv på de store verneområdene er det mulig å opprette fornuftige buffersoner og legge hyttefelt slik at det får minst mulige negative effekter, avslutter Kaltenborn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.