Økonomene i meglerhuset Nordea Markets tror boligprisene vil fortsette å falle i årene som kommer. I en fersk rapport fra meglerhuset spår de et prisfall på henholdsvis 7 og 8 prosent i 2014 og 2015.

Dersom prognosene slår til, vil boligprisene ved utgangen av 2015 være 15 til 20 prosent lavere enn i dag.

- Det er klare tegn på et omslag i boligmarkedet, understreker sjefanalytiker Erik Bruce og makroøkonom Katrine Godding Boye i den nye rapporten.

Mer negativt enn ventet
Med et unntak av en liten oppgang i august, har prisstatistikken fra Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) vist en fallende kurve siden april i år. Mandag ble det som er de svakeste novembertallene siden finanskrisen presentert.

Nordea-økonomene mener utviklingen i høst har overrasket negativt med større prisfall enn ventet. De peker i den forbindelse på:

  • Et økende antall usolgte boliger
  • En sterk vekst i antall boliger til salgs
  • En tregere salgsprosess
  • Noe lavere omsetning enn i fjor

- Fra nyboligmarkedet meldes det om bråstans og salgstall som minner om inngangen til finanskrisen i 2008, skriver Bruce og Boye.

Ikke dramatisk
De to vil riktignok ikke karakterisere en nedgang i prisene på opptil 20 prosent som dramatisk i seg selv.

- Gjennomsnittlig boligpris vil faktisk ikke komme lavere enn nivåer vi sist så i slutten av 2010, heter det i rapporten.

Økonomene mener imidlertid det er alvorlig at boligprisene faller fordi det etter deres mener vil føre til både et fall i boligbyggingen og det private forbruket.

- Fallet i nyboligsalget tilsier at nedgangen vi allerede har sett i igangsettingen av boliger vil fortsette, noe vi venter vil gi kraftig fall i boliginvesteringene de to neste årene, skriver Bruce og Boye.

Nedjusterte vekstanslag
Fall i boliginvesteringene og svakere forbruksvekst er også to av årsakene til at Nordea Markets har nedjustert anslagene for veksten i norsk økonomi betydelig.

Meglerhuset venter nå at veksten i fastlands-bnp til neste år og i 2015 vil være på rundt 1,25 prosent. Det er omtrent halvparten av det de trodde for tre måneder siden, da forrige utgave av rapporten «Økonomisk oversikt» ble publisert.

- Fallende boligpriser, lavere inntektsvekst og økende økonomisk usikkerhet vil ramme privat forbruk som allerede i år vokser svakere enn ventet, skriver Bruce og Boye.

Les siste nytt om boligmarkedet på DN.no:
<b>- Overraskende at ikke forventningene til prisfall er sterkere</b>
<b>- De er helt på jordet, de som spår et boligprisfall på 20-30 prosent </b>
Svakeste novembertall siden finanskrisen: Boligprisene fortsetter fallet
Sjekk boligprisene der du bor
Så mye har Obos-boliger falt i pris siste år

Les også:
<b>- Prisforventningen hos boligeiere er for høy nå</b>
<b>Slik blir boligprisene de neste tre årene</b>
<b>Derfor er boligprisfall bra for nordmenns lommebok akkurat nå</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.