Denne uken skrev DN om prisdiskriminering av nordmenn som handler reiser på nettet og at vi med enkle grep kunne lure nettstedene til å tro at vi hadde lav betalingsvilje.

Denne artikkelen inneholder en oppskrift på hvordan vi oppnådde lavere priser. Metoden er relativt enkel, men fordrer også en advarsel.

Oppdatering: Mer informasjon om norske kredittkort og tillegg av skatter og avgifter nederst i saken.

Se opp for gratis VPN-tjenester

Nettsteder kan gi individuelle priser til kunder, enten basert på geografisk plassering, handlemønster eller sporet adferd på nettet. Dette kalles prisdiskriminering eller dynamisk prising. Nettadferden vår spores ved hjelp av såkalte informasjonskapsler (cookies) som lagres på pc-en når vi besøker et nettsted.

For å maskere hvem man er og hvor man befinner seg kan man bruke en såkalt VPN-tjeneste, som er et «virtuelt privat datanettverk». I klartekst betyr det at man kobler seg direkte til et annet internettknutepunkt enn internettleverandøren hjemme, gjennom en privat «tunnel». Hvis VPN-tjenesten er i et annet land vil det se ut som man sitter i VPN-landet i stedet for i Norge.

Det finnes mange som tilbyr slike tjenester, enten som programmer til pc-en eller som en funksjon i nettleseren. Men dessverre er det slik at ikke alle aktører på dette feltet er like seriøse.

Når man bruker VPN er man skjermet for sporing og avlytting på nettet, men samtidig gir man VPN-leverandører tilgang til alt man foretar seg på nett. Dette vet datakriminelle å utnytte, så dessverre finnes det mange useriøse VPN-tjenester tilgjengelig. Styr spesielt unna tjenester som er gratis.

Derfor anbefaler vi alle som vil utforske denne metoden å sjekke opp hvilke VPN-plugins som er trygge og seriøse før man velger.

Det tryggeste man kan gjøre er å kjøpe en VPN-tjeneste som installeres på pc-en i stedet for i nettleseren. Flere av de store sikkerhetsselskapene i verden tilbyr slike løsninger, F-Secure Freedome er en av de mest populære.

Dette trenger du

I våre stikkprøver av hotellpriser brukte vi tre lag med anonymisering. Vi brukte inkognitomodus i nettleseren, aktiverte en sporingsblokk og en VPN-forbindelse som lar oss velge hvilket land vi vil opptre fra.

Vi valgte å bruke både VPN og sporingsblokk fra Tunnelbear fordi de har en skikkelig personvernerklæring. De har også frivillig gått gjennom en uavhengig ekstern sikkerhetsrevisjon for å bevise sin seriøsitet. En annen seriøs aktør er OpenVPN, som også har bestått en sikkerhetsrevisjon med få anmerkninger.

Inkognitomodus finnes i alle nettlesere i dag. Mange kaller det også privat modus. I Chrome og Firefox finner man valget ved å trykke på menyknappen øverst til høyre. Bruker man Safari på en Mac finnes privat modus under menyen Arkiv.

Neste steg er å installere en VPN-plugin. En plugin til nettleseren er den beste løsningen for netthandel fordi de fleste her tilbyr å skifte land. I Chrome skriver man «Chrome nettmarked» i søkefeltet for å få opp Chromes egen app-butikk. I Firefox finnes valget under menyen øverst til høyre.

Deretter er det bare å søke på VPN. Man vil få opp mange forslag som tilsynelatende virker proffe og seriøse, men det beste er å gjøre noen Google-søk og sjekke hvem som er anbefalt og ikke spionerer på deg eller selger informasjon om deg videre.

For å være helt sikre på at vi skal være anonyme har vi også installert en sporingsblokk på samme måte som VPN-pluginen. Her kan man søke etter «privacy» i plugin-butikken.

Slik gjør du

Når du har alt på plass må du sjekke at VPN-tjenesten du har valgt fungerer i Inkognito-modus. I Chrome gjør du dette ved å skrive «chrome://extensions/» i adressefeltet i nettleseren. Finn VPN-tjenesten i listen og huk av for inkognitomodus. Gjør det samme for sporingsblokkeren.

Deretter må du aktivere sporingsblokken og VPN-tjenesten. Velg hvilket land du vil late som du er fra, åpne et inkognitovindu i nettleseren og så er det bare å sette i gang og søke.

Skru av

Siden VPN bruker kraftig kryptering vil surfehastigheten din ofte gå litt ned når du bruker VPN. I tillegg må man ofte regne med at forbindelsen er ustabil mot noen av leverandørene. Dette skyldes at det er kostbart å drive en skikkelig VPN-tjeneste og at de som leverer tjenestene ofte ikke har ubegrenset kapasitet.

Å maskere seg på denne måten er ikke nødvendig hele tiden. Det beste er å bare aktivere tjenesten når man trenger den og så skru den av. For eksempel kan du godt søke etter flyruter og hoteller på vanlig måte og så gjøre selve bestillingen inkognito.

Skatter og avgifter

Etter at denne saken ble publisert har vi fått tilbakemelding fra lesere som sier de får høyere priser etter å ha lagt inn norsk betalingskort. Det finnes legitime måter å omgå dette også på, for eksempel ved å betale via en e-lommebok som Paypal eller ved hjelp av såkalte «virtuelle kredittkort» som ikke er knyttet til Norge.

Andre har også påpekt at prisene man får opp i søk ikke stemmer fordi enkelte land legger til skatter og avgifter helt til slutt i bestillingsprosessen. I så fall er det i realiteten mindre eller ingenting å spare. Opplever man at prisen går opp i løpet av bestillingsprosessen kan man skifte land i VPN-tjenesten eller velge en nettside i et annet land. (Vilkår)

Her lurer DNs reporter Hotels.com prisene
Det er stor forskjell på nettprisene du blir tilbudt om leverandøren ser at du er en kunde i Norge eller om leverandøren tror du befinner deg i utlandet.
01:19
Publisert: