Fra mai 2011 til mai 2012 økte nordmenns lån med sikkerhet i bolig med 147 milliarder kroner. Det tilsvarer en økning på 9,7 prosent og er den største tolvmånedersveksten siden den globale finanskrisen brøt ut i september 2008, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Til sammenligning var veksten i boliglån på 7 prosent året før.

Makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen sier til Aftenposten at økningen bekrefter bildet av at vi har et hett boligmarked. Samtidig har Norge lav arbeidsledighet, stort lønnspress, lav inflasjon, høy økonomisk vekst og svært lave renter.

– Det er ikke bra at veksten er tiltakende. Det utgjør en potensiell fare for norsk økonomi. Skulle boligprisene falle, vil mange få problemer med å betjene lånene sine, og det vil kunne få ringvirkninger til resten av økonomien, sier han til avisen.

Det var dette som skjedde da boligboblen i USA sprakk i 2007, hvilket igjen var en medvirkende årsak til finanskrisen året etter.

Ved utgangen av mai hadde nordmenn totalt 1.663 milliarder kroner i boliglån. Ifølge Aftenposten har norske husholdninger i snitt dobbelt så mye gjeld som de har i disponibel inntekt. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.