Rentekuttene fra sentralbanksjef Svein Gjedrem har styrket husholdningenes økonomi med 18 milliarder kroner i år.

Samtidig som rentekuttene har gitt folk mer penger å rutte med, har finanskrisen og fjorårets fall i boligprisene gjort folk mer forsiktige. Resultatet er at folks sp#229 er blitt femdoblet på ett år, skriver Aftenposten.

Sterk sparevekst
I tredje kvartal i år sparte husholdningene 17,2 milliarder kroner av en disponibel inntekt på 265 milliarder kroner, eksklusiv svingende aksjeutbytter.

I samme kvartal i fjor sparte husholdningene bare 3,6 milliarder kroner.

Forbruksveksten blir i år den laveste på 20 år når den legger seg på nær null, viser anslag som Aftenposten har gjort på bakgrunn av tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ny forbruksfest
SSB antar at det neste år ligger an til ny forbruksfest. Årsaken til det er at de disponible inntektene vil øke neste år, samtidig som folk vil spare mindre. Prisveksten blir dessuten lavere enn i år fordi importen blir billigere ved at den norske kronen antas å styrke seg.

– Derfor tror vi det private forbruket vil stige med mer enn 5 prosent neste år, sier forsker Torbjørn Eika i SSB.

Norges Banks anslag tilsier at den private forbruksveksten neste år blir på 5,5 prosent.

Bare tre ganger de siste 30 årene har forbruksveksten vært høyere.

Les også: - Renten er for lav - flere vil ha aksjer


Krisefesten fortsetter

- Boligmarkedet stiger kraftig neste år

Nå sparer vi som før igjen


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.