Norske husholdninger venter å ha langt dårligere råd om ett år enn i dag.

Renten skal opp, lønnsutviklingen blir flat og prisene skal stige, ifølge Norges Banks ferske forventningsundersøkelse, skriver Dagens Næringsliv.

Syv av ti norske husholdninger tror at rentene vil være høyere om et år.

Da den forrige forventningsundersøkelsen ble lagt frem i juni, trodde bare 30 prosent av de spurte at renten skulle opp, mens nær 40 prosent trodde renten ville være uendret om ett år.

Folks tro på store lønnshopp er også liten. Lønnsveksten ventes nå å bli så lav (2,5 prosent) at den spises opp av prisstigningen (3,1 prosent). Økonomene som er spurt i undersøkelsen, er imidlertid ikke så negative som husholdningene. De tror på en lønnsvekst på 3,5 prosent og en prisvekst på to prosent om ett år.

Les også: Gode råd mot dårligere råd

Må tåle åtte prosent
Rådgiver Lars Petter Bruun Engen i Nordea tror mange er blitt fristet av det lave rentenivået. Han sier det har vært en klar økning av kunder som kommer for å høre om mulighet for lån og mellomfinansiering de siste månedene.

- Det er særlig mange som ønsker å bytte bolig. Jeg tror mange lokkes av lav rente, sier han til DN.

Flere banker bekrefter at etterspørselen etter boliglån og mellomfinansiering har vært høy som følge av den lave renten.

Med lav rente og en økt omløpshastighet på salg av boliger opplyser flere banker at det nå er lettere å få boliglån og mellomfinansiering enn for et halvt år siden.

Til tross for at lånesøkerne strømmer til når renten er lav får imidlertid langt fra alle lånet de ønsker. Bankene tar i dag høyde for renteøkninger på mellom fire og fem prosentpoeng i tillegg til dagens rente på rundt tre prosent.

Handelsbanken: Sikrere på rentehopp i oktober
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.