I juni varslet Norges største nettmegler, Nordnet, at de legger om prisene.

Den nye prismodellen trer i kraft 1. september, og innebærer at Nordnet innfører en plattformavgift for alle fond. For fondsporteføljer opp til 500.000 kroner, ligger avgiften på 0,3 prosent.

Nordnet skriver på sine egne nettsider at 31 av 37 indeksfond blir dyrere med den nye prismodellen.

Karl Sivert Skatland som har vært Nordnet-kunde i tolv år, er ikke fornøyd med dette.

– For meg har de vært annerledes-banken i Norge. De har støttet investorer som vil ta egne investeringsvalg, sier Skatland, og legger til:

– Det oppleves som et tillitsbrudd at de nå nedprioriterer de kundene som forstår at markedet er vanskelig å slå over tid gjennom aktiv forvaltning. De som tar rasjonelle og gode investeringsavgjørelser blir straffet her.

– Utnytter lojale nordmenn

Hobby-investor Skatland mener den nye prismodellen bryter med det «imaget» Nordnet har bygget opp over tid.

– De utgir seg for å kjempe for mannen i gaten. Det hadde vært helt greit hvis de hadde vært ærlige og sagt de gjorde dette for å tjene penger på en voksende kundemasse, sier Skatland.

Karl Sivert Skatland har vært Nordnet-kunde i 12 år og sier nå at han vil flytte ut den langsiktige sparingen sin til et annet sted.
Karl Sivert Skatland har vært Nordnet-kunde i 12 år og sier nå at han vil flytte ut den langsiktige sparingen sin til et annet sted. (Foto: Privat)

– Mener du at Nordnet nå prøver å utnytte kundene sine?

– De utnytter at nordmenn er svært lojale overfor sine egne banker. Istedenfor å innovere og effektivisere, velger de å øke prisene. Det er et retningsskifte, sånn jeg opplever det, sier Skatland, som kommer til å flytte all sin langsiktige sparing ut av Nordnet.

– Jeg frykter for de andre ordningene som Nordnet har. Man blir usikker på om man kan stole på vilkårene de har for andre tjenester, sier Skatland.

Han vil likevel gi nettmegleren honnør for det de har gjort for norske småsparere.

– De har gjort vanvittig mye bra og vært flinke til å pushe andre konkurrenter. Det blir spennende å se hvem som overtar tronen som Norges beste nettmegler, sier Skatland.

Møter motstand i kommentarfeltet

Nordnet møter også kritikk på sine egne nettsider under en bloggpost fra 19. juni som forklarer den nye prismodellen.

En av dem som har fått nok går under navnet «BetrayedInvest0r», og skriver følgende i kommentarfeltet:

«Dette var dråpen for min del. Først kvittet de seg med superlånet, så valutakonto på ASK og nå dobles prisene på mange av indeksfondene mine. For et svik. Hadde planlagt å være her for alltid. Snakkes».

Norges-sjefen i Nordnet, Anders Skar, svarer på følgende måte under kommentaren:

«Takk for oppriktig og tydelig tilbakemelding. Jeg beklager at du føler det sånn».

Har forståelse for kritikken

Anders Skar forteller til DN at det har vært en blandet respons på at de endrer prismodell.

– De som bare sitter med indeksfond er de som er misfornøyde. Det har jeg full forståelse for, sier Skar, som står for grepet som er blitt gjort.

– Vi har valgt å prise distribusjon, oppbevaring og administrasjon likt for alle typer fond. Kostnaden ved å betjene en indeksfondkunde er den samme som for aktive aksjefondskunder. Tidligere har aktive aksjefondskunder subsidiert indeksfondskunder. Denne endringen innebærer en mer rettferdig prismodell, sier Skar.

Han mener deler av kritikken fra hobby-investor Skatland er lite fortjent.

– Vi øker riktignok prisen på indeksfond, men totalt sett blir det mer penger til kundene og mindre til oss. Derfor synes jeg at kritikken om at vi gjør dette for å tjene mer penger, er litt ufortjent. Jeg mener også at vi historisk har bevist ved flere anledninger at vi har gjort gode ting for småsparere, noe vi også har intensjoner om å fortsette å gjøre, sier Skar.

Ingen kundeflukt

Den varslede prisendringen har foreløpig ikke fått noen store konsekvenser for Nordnet.

– Vi har enkelte kunder som har solgt seg ut av porteføljen sin hos oss, men vi har ikke sett så store tall på det ennå. Det har ikke vært noen stor kundeflukt, forteller Skar.

Han er klar på at de økte avgiftene på indeksfond, innebærer høyere inntjening fra denne fondsgruppen. Totalt sett blir likevel Nordnet sine inntekter fra fondskunder lavere, fordi aktive fond blir billigere, ifølge Skar.

Norgessjefen er spent på hvordan den økte prisen på indeksfond vil slå inn på veksten til nettmegleren videre.

– Vi har fortsatt en ambisjon om å vokse, men tror at veksten fremover vil handle om mer enn bare pris. Vi vil følge nøye med på utviklingen blant kundene og i markedet i tiden som kommer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.