For første gang i historien vil det ikke være portretter på norske sedler. I stedet er «Havet» valgt som et gjennomgående tema for hele serien.

– Norges Banks sedler og mynter er fellesskapets penger, penger vi er sammen om, og sammen garanterer for. Derfor er det naturlig at de forteller en historie om noe som kjennetegner oss som fellesskap, sier Sentralbanksjef Øystein Olsen. 

– Visittkort for landet vårt

Slik vil den nye 200-lappen se ut. 
Slik vil den nye 200-lappen se ut.  (Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix)

Forsidene preges av en tradisjonell, ikonsterk design med et maritimt hovedmotiv på hver valør, basert på utkast fra Metric Design og Terje Tønnessen. De moderne, pikselmønstrede baksidene er bygd opp rundt et gridsystem basert på Beauforts skala for vindstyrke, etter utkast fra Snøhetta.

– Havet og kysten står sentralt i fortellingen om Norge. Jeg håper de nye sedlene vil fungere godt som visittkort for landet vårt, sier Olsen. 

Norges Bank tar sikte på å sette de nye 100- og 200-kronesedlene i sirkulasjon 30. mai 2017. De øvrige valørene kommer i 2018 og 2019. Publikum kan imidlertid ta en sniktitt på sedlene allerede nå, i utstillingen «Møt de nye sedlene» i skur 40 på Akershusstranda 25 i Oslo. Utstillingen vil vare fra 22. – 27. november. Se faktaboks. 

Skal blant annet forhindre forfalskning

De siste årene har mange land rundt oss gitt ut nye og sikrere sedler. Seddelforfalskning er heldigvis svært lite utbredt i Norge, men dersom våre sedler blir dårligst i klassen, risikerer vi at forfalskning blir et problem, heter det i pressemeldingen.

– Som sentralbank har vi ansvar for å sikre at norske sedler til enhver tid har et tilstrekkelig høyt sikkerhetsnivå. Derfor har vi nå utviklet en ny seddelserie som er sikrere enn noen gang, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Norges Bank presenterer nye sedler. 
Norges Bank presenterer nye sedler.  (Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix)
Norges Bank presenterer de nye hundrelappene. 
Norges Bank presenterer de nye hundrelappene.  (Foto: Terje Pedersen /NTB scanpix)