Samtidig som Norge er i en høykonjunktur og arbeidsledigheten er på laveste nivå siden finanskrisen, stuper norske husholdningers forventninger til økonomisk utvikling fremover.

Det fremkommer av Finans Norges forventningsbarometer for andre kvartal.

Ikke siden 1992 har husholdningene rapportert lavere fremtidstro på egen økonomi.

– Levekostnadene trekkes opp

Barometeret består av fem enkeltindikatorer som slås sammen til en hovedindikator. Denne hovedindikatoren viser nå en kraftig fall fra forrige kvartal. Bare en gang tidligere er det blitt observert et større fall i denne indikatoren fra ett kvartal til det neste.

Det var i 1998 under Asia-krisen da den norske renten ble satt kraftig opp.

– Vi har lenge observert at husholdningene generelt sett har hatt høy tillit knyttet til utsiktene for egen økonomi, også ved kriser og tilbakeslag. Og med god grunn. Norske statsfinanser både er og har vært solide, og alle regjeringene har hatt en kraftfull verktøykasse for å bøte på lavere vekst. Nå opplever vi drivkrefter som direkte og i ganske sterk grad svekker husholdningenes kjøpekraft. Levekostnadene trekkes opp av høy inflasjon, og det er utsikter til ytterligere renteoppgang, sier Idar Kreutzer, sjef i Finans Norge, i en pressemelding.

Tre forhold

Det er særlig tre forhold som skaper usikkerhet, ifølge barometeret.

  • Høy prisvekst.
  • Utsikter til høyere renter.
  • Geopolitisk usikkerhet etter Russlands invasjon av Ukraina.

Ifølge Kreutzer er utviklingen lik uansett hvilke grupper man bryter barometeret ned på.

– Det underbygger at det er felles drivkrefter som ligger til grunn og ikke spesifikke forklaringer som bare er relevante for noen grupper eller regioner, sier han.

«Inne i en ny tid»

Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, skriver i en morgenrapport tirsdag at man allerede i undersøkelsen Forbrukermeteret hadde sett at stemningen blant husholdningene falt kraftig i mars. Men allerede i påfølgende måned tok det seg så vidt opp igjen, skriver han.

Selv om delindeksene i denne undersøkelsen fortsatt er lave, har samtlige styrket seg etter det veldig lavet nivået i mars.

«Det verste sjokket ser altså ut til å være passert. Men vi er samtidig inne i en ny tid», skriver Hov.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.