- Det å være husmor fremstår ofte som et skjellsord. Men de som ofrer seg for å være hjemme med barna, og tør å prioritere på den måten, er absolutt undervurdert, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos til DN.no.

Han mener denne gruppen bør gis full respekt for valgene sine. Gründeren og flytoppen mener det er en viktig jobb å ta vare på den fremtidige generasjonen.

- Det er en stor jobb å oppdra barn, og det betyr mye for fremtiden. Vi er heldige som har gode permisjonsordninger slik at de som ønsker å være hjemme kan det.

Selv har Kjos tre barn, og innrømmer at han gjerne skulle vært mer sammen med dem i oppveksten.

- Da de var små jobbet jeg som advokat, så for meg var det vanskelig å ta fri i den perioden. Er du borte så lenge da, vil klientene ha gått til noen andre innen du er tilbake, sier han til DN.no.

Store forskjeller
I en undersøkelse fra Nav ifjor kom det fram at valg av yrke påvirker hvor mye man tar ut i fedrekvote og permisjon .

Blant menn i reisebyrå, arrangørvirksomhet, vakttjenester og etterforskning er det bare halvparten av fedrene som tar ut pappaperm. Aller dårligst an ligger fedrene i informasjon- og kommunikasjonsbransjen. Der er det under halvparten, 49 prosent, av fedrene som benytter seg av permisjonstiden. På toppen ligger fedre i finansbransjen. De er de ivrigste til å ta ut pappapermisjon.

Kjos mener det i visse yrker er vanskelig å være borte fra arbeidsplassen, men i Norwegian oppfordrer han sine ansatte til å ta ut permisjon.

- Det er bra og fornuftig å ta pappapermisjon. Det oppfordrer jeg definitivt mine ansatte til å gjøre. Men så skal ikke jeg legge meg opp i fordelingen, sier flysjefen.

Norge har en av verdens mest sjenerøse foreldrepermisjonsordninger, likevel henger vi bak svenskene når det gjelder fedre som er hjemme med barna. Ifølge Barne- og likestillingsdepartementet tok norske menn i 2007 ut 11,4 prosent av alle fødselspermisjonsdager mot 21,7 i Sverige .

Norge og Sverige har historisk ligget nokså likt hva gjelder størrelsen på kvoten forbeholdt menn, men i de senere årene har Norge med sine ti uker forbeholdt far dratt kraftig fra. I begynnelsen av denne måneden økte den norske mannskvoten ytterligere til 12 uker, mot Sveriges åtte.

Til tross for dette benytter altså svenske fedre seg av fødselspermisjonen i vesentlig høyere grad enn norske.

Kjos vil ha flere jenter frem
Kjos tror flere kvinner velger å være hjemme fordi de har andre prioriteringer.

- Det finnes så fryktelig mange flinke jenter, men dessverre er det mange som kvier seg for å gå inn i lederroller, sier Norwegian-sjefen.

Likevel har han full respekt for dem som velger å ikke klatre på karrierestigen.

- De har alle muligheter til å komme seg opp og frem, og hos oss er det en god miks av kvinnelige og mannlige ledere. Jenter går ofte inn i marked- og salgsstillinger. De vil avstå fra den tekniske, sier Kjos.

Selv har han en datter som har gått mot strømmen og utdannet seg til pilot. Hun flyr selvfølgelig for Norwegian. Noe Kjos er stolt over.

- Vi må få flere jenter frem i flyet, sier han.

Les flere saker i sommerens permisjonsdebatt:

Bonus og foreldrepenger samtidig? Ja, takk!

Sjefspappaene



Pappaperm kan gjøre barna flinkere på skolen

Vil ha kvinner til å jobbe mer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.