Gjeldsregisteret AS er ett av to selskaper som for et år siden fikk konsesjon til å opprette et register som skal gi bedre og raskere kredittvurderinger og gi full oversikt over lånesøkeres usikrede gjeld.

Evry, som eier det nye registeret, har latt NRK få en sniktitt på tallene. De viser at 567.000 nordmenn har kredittkortgjeld som det løper renter på. Renten er ofte på opptil 20 prosent.

175.000 av oss har forbrukslån, inkludert noen få låntakere som har flere millioner i slike lån. Det er flest menn som har gjeld, og de mellom 40 og 60 har mest.

Blant disse 175.000 er det gjennomsnittlige forbrukslånet på 427.000 kroner.

55 prosent av disse har et forbrukslån på under 200.000 kroner, dermed er det en mindre gruppe som drar snittet kraftig opp.

– Gjennomsnittet på forbrukslånet overraskar meg. Det er eit veldig høgt beløp desse folka har i forbrukslån, seier Hallgeir Kvadsheim, kjent frå «Luksusfellen» på TV3.

Over 150 finansforetak skal rapportere inn forbrukslån til det nye registeret. Ved lanseringen er 50 av disse på plass, og de står for 80 prosent av volumet, opplyser Gjeldsregisteret AS i en pressemelding.

– Vi er stolte over å kunne lansere Gjeldsregisteret. Finansforetakene får nå en fullstendig oversikt over nordmenns forbrukslån, og i kombinasjon med annen relevant økonomisk informasjon, kan det treffes bedre og grundigere beslutninger, sier konsernsjef Per Hove i Evry. Han er også styreleder i Gjeldsregisteret AS, som altså er et datterselskap av Evry.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.