For det første dreier seg om enkelte ektepar som i dag får beregnet skatten under ett etter skatteberegningsregelen, men der bare den ene har rett til skattefradrag eller skattebegrensning etter den nye regelen. Den andre gruppen er enkelte pensjonister som i dag skattlegges etter skattebegrensningsregelen og har netto negative kapitalinntekter for eksempel på grunn av høye renteutgifter på lån.

Om lag 7 prosent av alle pensjonister vil være aktuelle for overgangsregelen, heter det i en pressemelding fra Finansdepartementet.

Ifølge departementet vil de det gjelder få kompensert en andel av skatteskjerpelsen over et bunnivå. Desto lavere bruttoinntekt, desto mer av skjerpelsen vil bli kompensert. Enslige med samlet bruttoinntekt under 220.000 kroner og ektepar med en samlet inntekt på 330.000 kroner vil få kompensert hele skatteskjerpelsen over et bunnivå på 600 kroner for enslige og 1.200 kroner for ektepar.

Ved stigende bruttoinntekt reduseres kompensasjonen, inntil den faller helt bort ved en bruttoinntekt på 440.000 kroner for enslige og 770.000 kroner for ektepar. I 2012 og 2013 trappes kompensasjonen gradvis ned, inntil alle pensjonister skattes etter ordinære regler i 2014.

Les også:
Slik får du like høy pensjon som lønn
Linn (30) må jobbe 2,5 år lenger enn moren


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.