Er du en av dem som bor i Midt- eller Nord-Norge og ergrer deg over høye strømpriser nesten like mye som du misliker EU? Nå kan du få billigere strøm takket være konkurransereglene i unionen.

Bor du i Sør-Norge og nyter lavere strømpriser enn resten av landet, og synes fri flyt er en fin ting? Snart kan enda friere flyt av strøm gi deg høyere regning.

Sure dansker, surt for Sverige
1. november skjer det. Da går Sverige over fra å være ett prisområde på strøm, til fire prisområder - omtrent som i Norge, der det er fem områder.

Frem til nå har alle svensker hatt samme markedspris på strøm. I tillegg har Svenska Kraftnät (SVK) - tilsvarende det norske Statnett - ved behov rett og slett sperret grensene for eksport av strøm til utlandet for å sikre nok strøm til egne innbyggere.

- Det gjorde at danskene ble litt irritert på svenskene. Når det ble kaldt, stoppet svenskene eksporten slik at danskene fikk høyere pris, forteller analytiker Sigbjørn Seland i energianalysebyrået Nena.

 

Derfor klagde Danmark til EUs konkurransetilsyn. De ga medhold i at landet har krav på strøm fra Sverige når den er billigere enn i Danmark.

Dermed må Sverige åpne for fri flyt av kraft til det området prisen er høyest - enten det er internt i sitt eget land eller andre land.

Det første som vil skje er at prisen på strøm i Sverige vil falle der produksjonen er størst, og forbruket minst. Det vil si Nord- og Midt-Sverige. Omvendt vil prisen stige der produksjonen er minst og forbruket størst, det vil si i sør, i særdeleshet aller lengst sør (se kart).

Norge påvirkes
Mens danskene kan glede seg over å få tilgang på billigere strøm fra Sverige, vil prisen påvirkes i forskjellige retninger for norske husholdninger - ettersom hvor i landet du bor.

I Nord- og Midt-Norge vil prisene kunne falle, som følge av tilknytningen til det svenske ledningsnettet i nord. I Sør-Norge vil prisene kunne stige, som følge av tilknytningen til det svenske strømnettet i sør.

- Det er en riktig analyse i forlengningen av den forventede prisutviklingen i Sverige, sier Anders Wallinder Energimarknadsinspektionen i Sverige.

Særlig folk i Sør-Sverige har, kanskje ikke overraskende, gitt uttrykk for begrenset entusiasme for det nye systemet. Det forstår Wallinder godt.

- Det er ikke et dumt system på lang sikt, men ikke optimalt for oss akkurat nå. Men nå er situasjonen slik, og vi jobber etter det, sier Wallinder.

Energimarknadsinspektionen har gjort beregninger på hvor mye prisene kan komme til å endre seg i Sverige, men ikke hvordan de vil påvirke prisene i Norge. Beregningene for Sverige tyder på at folk i Malmø-området (det sørligste prisområdet) vil få rundt ti prosent høyere strømregninger i snitt, sammenlignet med Nord- og Midt-Sverige. I Stockholmsområdet (det nest sørligste området) vil prisene ligge omtrent fem prosent over Nord- og Midt-Sverige.

Heldige nordlendinger
Ifølge strømanalytikere DN.no har vært i kontakt med, er det prisene i Stockholmsområdet som i første rekke vil påvirke prisene i Sør-Norge. Men indirekte vil også Malmø-prisene kunne "eksporteres" til Norge når grensene åpnes helt.

- Sør-Sverige kommer helt sikkert til å bli et høyprisområde, og det er absolutt mulig at det påvirker prisene i Sør-Norge, sier krafthandler Mattias Hellberg i Shepherd Energy.

Han tør imidlertid ikke anslå hvor mye prisene kan komme til å stige i Sør-Norge, eller synke i Nord-Norge som følge av den friere flyten mellom de to landene.

De siste årene har det vært mye fokus på kraftmangelen og de høye prisene særlig i Midt-Norge. Nå er det kanskje andre områder i Norge som får større grunn til å klage. Størst grunn til å glede seg har uansett nordlendingene, som ikke bare får lavere innkjøpspris, men også nyter godt av moms- og elavgiftsfritak.

Fra 1. januar innføres det enda en avgift, nemlig fra grønne sertifikater. Også denne slipper nordlendingene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.