Indeksen viser et gjennomsnitt av forbrukernes vurdering av egen økonomi nå og om ett år, samt forventninger til landets økonomi det neste året.

Bunnivået kom i mars da indeksen var på minus 20 poeng. I april var det minus 14,9 poeng, mens det i mai var nede på minus 18,4 poeng.

Andelen nordmenn som tror de vil bla opp for bil, bolig, oppussing eller andre store innkjøp det neste året, har ikke vært lavere siden finanskrisen i 2008.

– Flere nasjonale og internasjonale kriser de siste månedene har hatt store konsekvenser for husholdningenes forventninger til egen og landets økonomi, sier Henrik Høidahl, fagsjef for politikk og samfunn i Opinion.

Krigen i Ukraina, samt økte priser på energi, mat og andre varer gjør at forbrukernes fremtidstro har rast.

– Det lave nivået for indikatoren egen økonomi nå, sammenlignet med for 12 måneder siden, er et klart tegn på det prispresset som forbrukerne føler på nå, sier Høidahl.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.