Ny analyse av statistikken fra Verdipapirfondenes forening viser at Ola og Kari Nordmann oppfører svært likt oljefondet - både når det gjelder andelen aksjer og hvor det investeres.

- Mens oljefondet skal ha 60 prosent i aksjer, viser tallene i den nye statistikken at Ola og Kari har 58 prosent aksjefond i sin pensjonssp#229. Oljefondet skal investere alt utenlands, men nordmenn følger hakk i hæl med 83 prosent plassert i aksjefond som investerer internasjonalt. Det er interessant å observere at nordmenns pensjonssp#229 i verdipapirfond er så lik oljefondets plasseringer, sier direktør Bernt S. Zakariassen i VFF i en pressemelding.

De siste årene har innskuddspensjonsordninger bidratt til vesentlig tegning i verdipapirfond, og det er stor grunn til å forvente at utviklingen vil forsterkes i tiden som kommer, skriver foreningen videre.

Derfor oppretter fondet en ny hovedkategori i sin månedlige fondsstatistikk kalt «pensjonsmidler med fondsvalg», slik at det finnes tall på hvordan nordmenn plasserer pensjonsmidlene sine.

Samlet sett var det ved utgangen av april plassert tett på 60 milliardder kroner i pensjonsmidler med fondsvalg. Nesten 35 mrd kroner av dette var plassert i aksjefond.

Stiger tross nettosalg
For øvrig viser tallene for april at det ble nettosolgt fondsandeler for totalt 2,2 milliarder kroner, men utviklingen i markedet sørget for at forvaltningskapitalen vokste til 610 milliarder kroner i løpet av måneden.

Norske personkunder nettotegnet fondsandeler for 241 millioner kroner, mens personkundenes pensjonsmidler med fondsvalg nettotegnet for 560 millioner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.