Det ti første årene av karrieren din er de aller viktigste økonomisk sett. Og har du ikke lykkes med å bli rik når du runder 45 år kan du like gjerne slutte å forsøke, skriver Business Insider.

En omfattende studie utført av økonomer i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve viser at mesteparten av den personlige lønnsveksten skjer i de ti første årene man er i arbeid, typisk mens man er mellom 25 og 35 år.

Og etter at man har fylt 45 er det statistisk sett veldig liten sjanse til å oppnå et solid lønnshopp, viser studien. De 90 prosentene som tjener minst opplever til og med en lønnsnedgang.

Økonomene har studert lønnsutviklingen for fem millioner personer over en periode på 40 år. Tendensen er stort sett den samme både for høyt- og lavtlønnede. 

Den kraftige lønnsveksten tidlig i karrieren kan være drevet av bratte læringskurver, ifølge en av økonomene bak studien.

Penger er ikke alt

Men for mange kan prisen for å tjene mest mulig bli for høy. I den siste tiden har blant annet de store advokatfirmaene fått kritikk for å lokke med penger og champagne. Pauline Sommerfelt Helle (27), som fullfører det femårige jusstudiet neste år, mener bransjen støter de unge fra seg.

At det ikke er høy lønn som først og fremst lokker talentene er også erfaringen til konsulentselskapet Acando Norge. Selskapet fant en måte å holde på sine ettertraktede ansatte, og det var å gi de høyt utdannede enda mer opplæring, hele tiden

Når karrieren er slutt er det uansett sjelden det er alle pengene man har tjent som man er mest stolt av i livet. Som visesentralbanksjef hadde ikke Jan Fredrik Qvigstad tid til å tenke over meningen med livet. Så gikk han av og sendte en epost til høyesterettsjustitiarius Tore Schei. I emnefeltet skrev Qvigstad: «Livets mening». Les historien «Livet etter yrkeslivet» i DN Magasinet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette trikset gjør deg bedre til å stake Birken
Magnus Vesterheim har aldri hatt festesmurning på skiene. Denne øvelsen gjør han når han skal skjerpe staketeknikken.
01:07
Publisert: