Nordmenn kan se frem til enda noen år med lave renter, lav ledighet og fortsatt høy lønnsvekst, ifølge prognoserappporten Økonomiske utsikter, lagt frem DnB Nor Markets idag.

Der slås det fast at Norge er på den grønne gren.

Dermed kan nordmenn flest fortsatt se frem til enda noen år med tykkere lommebok.

Dessuten Skrur opp boligprisforventningene for de nærmeste årene, noe som vil gi en solid verdiøkning for de som eier bolig.

- Det ligger fortsatt an til renteoppgang i Norge, men i et lavere tempo enn det sentralbanken selv så for seg i juni, skriver DnB Nor Markets i rapporten.

Styringsrenten ligger nå på 2,25 prosent. Analytikerne i DnB Nor tror på oppgang i rentene på møtene i oktober og desember i år og i mars og juni neste år. Om ett år anslår de renten til 3,25 prosent. Om to år tror de den vil ligge på 3,75 prosent

Med en slik bane vil styringsrenten om ett år være nesten 0,5 prosentpoeng lavere enn det Norges Bank anslo i den siste pengepolitiske rapporten og være 0,75 prosentpoeng lavere om to år.

Flere analytikermiljøer tror Norges Bank vil vente enda lenger før de setter opp renten.

Les:
- Uendret styringsrente neste to år
- Uendret rente til 2013

Likevel tar en del analytikerne høyde for at boliglånsrentene vil stige noe mer. Det skyldes at den internasjonale uroen over tid vil slå ut i norsk kunderente fordi renten bankene betaler for å låne penger av hverandre kan stige.

- Fått ekstra tid
- Vi er heldige. Uroen rundt oss fører faktisk til at vi i Norge de nærmeste årene får mer å rutte enn man har trodd. Vi har fått litt ekstra tid til å forberede oss på høyere renter, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB Nor.

Hun råder folk med lån til å bruke den forlengede perioden med lave renter til å nedbetale ekstra på lån, eller spare opp en buffer som kan bidra til å ta brodden av rentetoppen når den til slutt kommer.

- Det viktigste er å vende seg til et høyere rentenivå. Når renten går oppover, vil mange merke det godt i lommeboken. Og det er dumt å måtte vende om på hele økonomien, i stedet for å ta det i små skritt, sier Sandmæl.

I tillegg er nivået på fastrentene relativt gunstige nå, påpeker Sandmæl.

- Vurdér fastrente hvis du er usikker på hvor høy renteøkning du tåler. Ikke gjør det for å spare penger, men for å få en forutsigbarhet i økonomien din.

Kan bli verre
- Vi anslår en lønnsvekst på 4,6 prosent neste år og 4,7 prosent i 2013, skriver DnB Nor Markets.

Og til tross for at rentene skal opp forventer meglerhuset at folks reallønn og disponible realinntekt fortsatt skal øke de kommende årene, selv om økningen faller fra rundt tre prosent i år til rundt to prosent i 2013.

Ifølge prognosene skal ledigheten skal ligge 3,3 prosent de kommende årene.

Selv om utsiktene fortsatt ser ganske gode ut for Norge kan dramatisk forverrede utsikter for verdensøkonomien bidra til å gjøre både bedrifter og husholdninger mer forsiktige med både forbruk og investeringer.

- Blir skepsisen stor nok, kan det utløse et brått omslag i eiendomsmarkedet. Om boligprisene skulle falle mye over tid, vil det bidra til å dempe forbruket ytterligere, fordi det innebærer at en viktig del av husholdningenes formue krymper. Den rekordhøye gjeldsbyrden norske husholdninger har bygget seg opp i løpet av de siste ti årene gjør oss mer sårbare for slike brå omslag, påpeker DnB Nor Markets.

Les også:
Skrur opp boligprisforventningene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.