Etter at Norges Bank kuttet styringsrenten til null prosent forrige uke, var bankene raskt ute med å annonsere kutt i boliglånsrentene til sine kunder.

Danske Bank var aller først ute med å annonsere rentekuttet, og den foreløpige oversikten til DN viser at det også er de som tilbyr den laveste boliglånsrenten.

Renten for unge medlemmer av Akademikerne vil kunne ta opp lån til 1,30 prosents rente.

Det har aldri før vært billigere å ha boliglån i Norge enn nå. Med den laveste renten til Danske Bank koster det bare rundt 2170 kroner i måneden å låne to millioner kroner, målt i renteutgifter.

Kutter med 0,40

De fleste bankene har varslet at de vil kutte boliglånsrentene sine med 0,40 prosentpoeng, eller inntil 0,40 prosentpoeng. Ikke alle bankene har gått ut med hva som blir deres nye boliglånsrenter enda, derfor har vi fremdeles ikke en fullstendig oversikt over hva som blir de nye boliglånsrentene.

DNB har ikke gått ut med hva som blir deres nye renter, mens Nordea har sagt at deres beste rente blir på 1,55 prosent.

Før det siste rentekuttet ga Sparebank 1 Østlandet sine kunder som var LO-medlemmer og førstegangskjøpere 1,60 prosent i rente. Hva som blir bankens nye rente for LO-medlemmer, er ikke klart.

Foreløpige oversikt

Ellers er dette listen over bankene med de laveste boliglånsrentene nå:

  • Danske Bank, unge Akademikere: 1.30 prosent.
  • Tysnes Sparebank, ungdomslån, 1,39 prosent (krever at du flytter til Tysnes kommune).
  • KLP, grønt boliglån ung, 1,40 prosent.
  • Sparebank 1 SR-Bank, LO-favør, førstehjemslån, 1,40 prosent.
  • Bulder Bank, 1,43 prosent (krever maksimalt 50 prosents belåning).

Denne listen vil trolig endre seg når flere banker oppdaterer prisene sine.

Også tall fra sammenligningstjenesten Renteradar.no viser at rentene nå er på vei ned, men tallene deres vil trolig falle mer de nærmeste dagene.

Raske rentekutt

Da Norges Bank gjennomført krisekutt i styringsrenten på 1,25 prosentpoeng i mars, fikk bankene kraftig kritikk for at de ikke videreførte rentekuttet til sine boliglånskunder før seks uker senere, noe som har vært vanlig praksis.

Etter kraftig press fra kunder, politikere, økonomer og medier, fremskyndte flere av bankene sine rentekutt.

Denne gangen varsler bankene raskere rentekutt. Danske Bank vil gi nye kunder rentekutt fra 14. mai, mens eksisterende kunder får lavere rente fra 25. mai.

Trond Mellingsæter, sjef for Danske Bank Norge, mener de har vært en pådriver for sunn konkurranse i det norske bankmarkedet de siste årene.

– I kjølvannet av Norges Banks beslutning nylig meldte vi at vi kom til å redusere våre renter på boliglån med inntil 0,40 prosent. Vi har nå satt de endelige nivåene, og vår laveste boliglånsrente ligger nå på 1,30 prosent, noe som er det laveste vi har hatt i moderne tid, sier Mellingsæter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.