182 nordmenn har investert ialt 24 millioner kroner i regi av investeringsselskapet Oak Capitals norske filial. Investeringsrådgiveren tok i snitt halvparten av kundenes investerte beløp i tilretteleggerhonorar og kurtasje. Nå svinger Finanstilsynet pisken, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi ser alvorlig på dette. Det er gitt råd om å investere i høyrisikoprodukter med svært høye kostnader til kunder med ingen eller liten erf#229, sier seksjonsleder Geir Holen i Finanstilsynet.

I en fersk rapport konkluderer Finanstilsynet med at det svenske investeringsselskapet Oak Capitals filial i Norge har «begått alvorlige og systematiske brudd på kravene til god forretningsskikk».Filialen har drevet ordreformidling og investeringsrådgivning i Norge gjennom agentene Indigo Finans as, Justitia Securities as, Bos Securities og Alpha Formuesforvaltning (nå Nordica Invest Oslo).

På det meste er en kunde belastet med kostnader på hele 91 prosent av opsjonsinvesteringen.

På ferie
Det lyktes ikke DN å få kontakt med Oak-ledelsen igår. Sentralbordet opplyser at administrerende direktør Olle Marcusson er på ferie og at visedirektøren heller ikke er tilstede.

Terje Nielsen er tidligere daglig leder i Nordica Invest Oslo – en av de norske Oak-agentene. Han sier at selskapet har solgt marginalt med produkter for Oak Capital.

– Vi har i svært liten grad solgt produkter for Oak Capital, og jeg sluttet i selskapet 1. april, sier han.

Senket honorar etter tilsyn
Oak Capital skriver i tilsvaret til tilsynet at kostnader ved ti av produktene som er markedsført i Norden, har oversteget kostnadsintervallet, og at det i et styrevedtak fra 7. mars i år ble besluttet å tilbakebetale kostnader til samtlige kunder i Norge.Selv etter en slik tilbakebetaling utgjør kostnadene i prosent av opsjonsinvesteringen fortsatt mellom 26–59 prosent, fremgår det av rapporten.

Finanstilsynet bemerker at tilbakebetalingen først skjedde etter det stedlige tilsynet i filialen fant sted.

Les også på DN.no i dag:

Stortinget blir mindre folkelig

Her er sommerens beste vinbokser

Innvandrerkvinner får færre barn (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.