Samlet nettotegning ble på 58 milliarder kroner, mens samlet forvaltningskapital økte med 68 milliarder kroner til 410 milliarder kroner.

Det viser ny statistikk som Verdipapirfondenes forening (VFF) la frem i formiddag.

- Den svært sterke veksten i norsk fondsbransje i 2007 skyldes i første rekke svært høy tegning fra profesjonelle investorer og utenlandske kunder. Dette er en sterk tillitserklæring til verdipapirfondsproduktet generelt og norske fondsforvaltere spesielt, sier administrerende direktør Lasse Ruud i VFF.

Les også rådene for hvordan du skal spare når det er ville tilstander på børsen:
Slik sparer du i aksjefond

Verre er det altså med personkundene.

Personkundene på jumboplass
Norske personkunder nettoinnløste aksjefond for 6,4 milliarder kroner i 2007. Det til tross for at vi i desember nettotegnet for 265 millioner kroner.

Ved årsskiftet hadde vi 88 milliarder kroner i aksjefond, tilsvarende 62 prosent av den totale verdipapirbeholdningen på 142 milliarder kroner.

I snitt hadde hver husholdning 42.000 kroner i aksjefond.

- Verdipapirfond er blitt et proffprodukt og et eksportprodukt. I verdipapirfond får massemarkedet enkel tilgang til de samme investeringsmandater som også profesjonelle investorer i økende grad velger. For fondsbransjen er det tankevekkende og selvsagt også skuffende at massemarkedet likevel plasserer sparepengene sine på andre måter, sier Ruud.

Noe av årsaken til at tallene er så lave blant privatpersonene, er at flere og flere formuende personer investerer via et aksjeselskap. Dette fordi private investeringsselskaper har blitt vanligere etter skattereformen fra 2004. Plasseringen vil da synes i tallene for institusjonskunder.

Institusjonskundene i tet
Norske institusjonskunder er den kundegruppen som har tegnet mest aksjefond i 2007, med over 10 milliarder kroner i nettotegning.

Samlet sett nettotegnet institusjonskundene for til sammen 49 milliarder kroner i alle typer verdipapirfond i 2007.

Institusjonskundene har i løpet av året blitt største kundegruppe i alle fondstyper, og har nå plassert 224 milliarder kroner i verdipapirfond.

Rekord blant utlendinger
Aksjefondstegningen fra utenlandske kunder har aldri vært høyere enn i 2007. Utenlandske kunder har nå plassert 44 miliarder kroner hos norske verdipapirfondsforvaltere, hvorav 40 millarder, eller 90 prosent er plassert i aksjefond.

Send inn dine spørsmål til nettmøte nå: Hvordan spare i urolige tider?

Les mer om fond og sp#229 på DN.no Privatøkonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.