Tallene fra Samordna opptak (SO) viser nok en gang at flere søkere får tilbud om studieplass. I alt har cirka 74.500 fått tilbud om plass gjennom den nasjonale opptaksmodellen. Dette er omtrent 3.200 flere enn i fjor.

- Jeg er glad for at ungdommen velger de utdanninger som trengs. Vi ser at helseutdanningene er populære og at nedgangen for real- og teknologifag ser ut til å være snudd, sier statsråd Tora Aasland i en pressemelding.

Av snaut 108.000 søkere er cirka 88.000 kvalifisert for opptak til minst ett studium. Dette er en økning på 3,6 prosent sammenlignet med fjoråret.

SO, som koordinerer opptaket til grunnstudier ved 48 universiteter og høgskoler i Norge, hadde per april 2011 registrert cirka 108.600 søkere til høyere grunnutdanning. Det er omtrent 5.200, 5,3 prosent, flere søkere enn i 2010.

Sjekk mulighetene på restetorget
Hvis du ikke allerede har fått svar på søknaden din, skal resultatet av opptaket være tilgjengelig i dag. Her kan du få greie på hvilket studium du eventuelt har fått tilbud på, og hvilke studier du kan stå på venteliste til.

På Samordna opptak må du registrere svar på nettsøknaden innen 26. juli, og ved tilbud faller alle lavere prioriterte studieønsker bort.

Dermed åpner også restetorget. Her finner du studier som har ledige plasser når hovedopptaket er kjørt.

Foreløpig står cirka 13.900 kvalifiserte søkere uten studieplass. Samtidig lyses det nå ut 2.917 studieplasser på 488 studier ved 36 læresteder.

Restetorget er åpent fra 20. juli til 1. oktober 2011.

Les også: Spår brennhett utleiemarked
Tidenes dyreste husleier på Oslo Vest

NHH tiltrekker flest økonomistudenter i landet
Norges Handelshøyskole (NHH) befester sin posisjon som landets mest ettertraktede økonomistudiested, både på bachelor- og masternivå.

SO-statistikken viser at poenggrensene for å komme inn på bachelorstudiet i økonomi og administrasjon ved NHH øker også i år. For å komme inn på førstegangsvitnemålskvoten må man ha 53,0 poeng eller høyere. I ordinær kvote er grensen 55,2.

- Årets opptakstall viser at vi også i år kan ønske svært velkvalifiserte nye studenter velkommen til NHH. Vi er meget godt fornøyd med at vår bachelorutdanning holder stand som landets mest søkte studium samtidig som kvaliteten på søkerne er så høy. Men det betyr også at det blir stadig tøffere konkurranse om studieplassene på NHH, og at mange kvalifiserte søkere derved ikke får tilbud, sier NHH-rektor Jan I. Haaland i en pressemelding.

I 2010 var førstegangsvitnemålskvoten 51,7 poeng etter suppleringsopptak og den ordinære kvoten var på 54,7 poeng.

Rekordstor NTNU-søking
SO-statistikken viser at rekordstor søking har ført til høyere opptaksgrenser ved de fleste studiene ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim.

For første gang har over halvparten av studieplasstilbudene gått til jenter ved NTNU. Til sammen har 7.400 søkere fått studietilbud ved NTNU, og 3.800 av disse er jenter.

Det er de mest populære studiene som kan få den største jentedominansen. Dette er industriell økonomi, profesjonsstudiet i psykologi og medisin. Disse studiene er også de vanskeligste å komme inn på, med opptaksgrenser på over 60 konkurransepoeng.

NTNU hadde spesielt gode søkertall til det nye seksårige profesjonsstudiet i psykologi. 3.721 søkere har kjempet om 58 studieplasser og nesten 2.000 står nå på venteliste.

Kan fortsatt få plass på UMB
En rekke studier ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) på Ås har ventelister etter første runde i Samordna opptak for universiteter og høgskoler. Økonomi, sivilingeniør, landskapsarkitektur og fornybar energi er populære fag.

- Studenter som ønsker studieplass ved UMB, kan fortsatt sikre seg attraktive studieplasser etter at det ordinære opptaket er gjennomført 20. juli, skriver universitetet i en pressemelding.

Handelshøgskolen ved UMB har i år hatt en økning på 78 prosent i antall førsteprioritetssøkere til økonomiutdanningene, og har over 200 studenter på venteliste.

Landskapsarkitektur og landskapsingeniørstudiet har en positiv utvikling i søkertallene i år, med en økning på henholdsvis 23 og 42 prosent og totalt rundt 200 på venteliste. I tillegg har eiendomsfag har god søkning og cirka 50 studenter står på venteliste til dette studiet.

UMB har i år sendt ut omkring 1.200 tilbud om studieplasser, mot 1.100 i 2010.

Les også: Vi blir grønne av misunnelse på kolleger

Fyller opp sommertomme lokaler

Hvordan blir jeg sjef?

Tror godt rykte rekrutterer nye arbeidstakere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.