De siste tre årene har Danske Bank og deres avtale med Akademikerne bidratt kraftig til konkurranse i det norske lånemarkedet. Etter en lang periode med små renteøkninger og stillstand i mange banker, kuttet de nylig sin laveste rente til 1,95 prosent nominell rente, som gir 2,01 prosent effektiv rente.

Men i samme periode har Sparebanken Øst vært billigst to ganger, med sitt lavpriskonsept Boligkreditt.no. Og nå slår den til igjen, med en rente på 1,87 prosent nominell, og 1,89 prosent effektiv rente.

– Det må være Norges billigste rente, vel? Jeg kan ikke skjønne noe annet, sier Jan Roger Vrabel, direktør for personmarkedet i Sparebanken Øst.

Premierer god sikkerhet

Boligkreditt.no er det Sparebanken Øst kaller et «konsept», en egen juridisk enhet i banken, som kun driver med boliglån til lave priser. Siden 2015 var den først billigst på lån over fire millioner kroner, så kuttet den renten helt ned til 1,85 prosent på lån med belåningsgrad under 60 prosent. Nå lager den et nytt tilbud til de med belåningsgrad under 50 prosent.

– Vi har lav risiko og et selvbetjent konsept, som gjør at vi kan være rasende billig. Vi forventer en del oppmerksomhet og etterspørsel, sier Vrabel, som forklaring på at de nå setter renten lavere enn alle vanlige lån, ifølge listen til Finansportalen.no.

Boligkreditt.no velger altså å premiere god sikkerhet. Det er ingen selvfølge at god sikkerhet gir god rente. Det viser nesten 8000 rapporter om lånerenter som tjenesten DN Rente har fått inn fra lesere. Mange grupper med god sikkerhet har høyere rente enn grupper med dårligere sikkerhet, ifølge DNs renterapporter. Lånestørrelsen og alder spiller inn, men trolig også at de med høy belåningsgrad er ivrigere renteprutere.

De som låner under 50 prosent av boligens verdi har litt dårligere rente enn snittet, også hvis man kun ser på lån over to millioner kroner, viser tall fra DN Rente.

Vrabel tror god sikkerhet nå vil gi bedre uttelling på lånerenten enn det har gjort de siste årene, ettersom boligprisene har falt, og virker mer usikre fremover.

– Prisene har økt kraftig i ti år, og sikkerheten man gikk inn med for to-tre år siden har økt 30–40 prosent. Det kan ha gjort sikkerhet mindre prioritert for bankene. Man har tenkt det er ufarlig, fordi prisene var galopperende, sier Vrabel.

Tror ikke noen går lavere

Vrabel forteller at kunder i Boligkreditt som kvalifiserer for det nye tilbudet må ta kontakt.

– I utgangspunktet sitter vi ikke og følger med på utviklingen i kundenes belåningsgrad, men jeg regner med at de som kvalifiserer tar kontakt, sier han.

Han vil ikke gå ut med egne tall for Boligkreditt, men sier Sparebanken Øst er rundt nummer åtte blant sparebankene, med rundt 50.000 personkunder.

Boliglånsrenten steg noe i 2016, i takt med at pengemarkedsrenten var noe høyere enn i andre del av 2015. Siden våren har pengemarkedsrenten igjen sunket, og bankene har økt sine marginer. Det gjør det mulig å kutte for flere, men Vrabel tror ikke de blir utfordret.

– Jeg tror ikke noen følger etter til 1,89 prosent. Jeg tror vi blir alene, sier han.

Merker økt pågang

Kommunikasjonssjef Stian Arnesen i Danske Bank sier de har merket markant økt pågang fra kunder siden renten ble kuttet.

– Det har hatt en markant effekt for oss, og så får vi se hva tiden bringer, sier han om

rentenivået.

Bankene har ikke lov til å kommentere eventuelle fremtidige renteendringer, av hensyn til konkurransesituasjonen.

Arnesen vil ikke kommentere om de er blant bankene som nå kutter i beregnet pris på bolig når de regner ut sikkerheten til nye kunder.

Prognoser frem til 2020:

Oslo er bare halvveis i boligprisfallet – sjekk når sjeføkonomen venter at bunnen nås(Vilkår)

Uaktuelt for Jo Lunder å bli toppleder igjen
Yrkesrisikoen er for stor, sier tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder etter at økokrim henla korrupsjonssiktelsen mot ham.
00:50
Publisert: