En fersk analyse fra sammenligningstjenesten Renteradar.no viser at de som er over 50 år betaler vesentlig mye mer i renter på boliglånet sitt enn de yngre.

Analysen viser at de som er født før 1970 i gjennomsnitt har en effektiv boliglånsrente på 3,18 prosent. Det er 0,28 prosentpoeng høyere enn de yngste lånekundene, som i snitt har en rente på 2,91 prosent.

Det betyr at en boliglånskunde i femtiårene må betale 8400 kroner mer i årlige renteutgifter enn yngre lånekunder på et lån på tre millioner.

- Det visste jeg ikke. Det var overraskende, sier Thomas Svensrud (51), som DN møter på Skøyen i Oslo.

Samme bank hele livet

Ikke bare tilhører Svensrud den aldersgruppen med høyest boliglånsrente, han har også hatt lånet i den samme banken hele livet, nemlig Nordea.

Det lønner seg sjeldent å være lojal mot banken sin, og tallene fra Renteradar viser også at kunder som har hatt boliglånet i samme bank i mer enn ti år, har vesentlig høyere rente enn andre.

Svensrud har likevel en boliglånsrente som er lavere en gjennomsnittet, fordi han jevnlig pruter med banken.

- Jeg føler jeg har ganske god rente, men om jeg subsidierer yngre lånekunder noe, så lever jeg godt med det, sier han.

Svensrud tror generelt yngre lånekunder er flinkere til å prute med banken, og at konkurransen om disse kundene er hardere, og at det er derfor de får lavere rente.

Ny tjeneste

Tallene fra Renteradar gir en unik innsikt i hvilke lånekunder bankene er villig til å gi den laveste renten, og hvilke kunder de behandler som melkekuer.

De største bankene opererer med listepriser på lån, men tilbyr helt andre renter til sine beste kunder.

Ved å logge seg inn på Renteradar.no med bankid på mobil kan lånekunder gratis sammenligne boliglånsrenten sin med de beste rentene andre banker tilbyr.

Renteradar.no gir også oversikt over rentene andre kunder i banken har, og brukeren kan prute med banken ved hjelp av tjenesten.

Unik database

Siden nettsiden ble lansert i fjor sommer, har nærmere fire tusen logget seg inn for å sjekke renten sin, ifølge Fredrik Stang Heffermehl (31). Han er daglig leder i oppstartselskapet Forbrukerøkonomene, som står bak Renteradar.no.

Heffermehl eier selskapet sammen med medgründer Sindre Noss (41) og investorene i Axan Invest, som er inne i flere oppstartselskaper.

Renteradar.no har bygget teknologi som automatisk henter brukerens rente og lånedetaljer. Ettersom brukerne logger seg inn bygger de opp en anonymisert database med informasjon om blant annet lånebeløp, rente, alder, bosted og bank.

- Det som er unikt med databasen, er at den er verifisert. Ingen andre sitter på lignende data, sier Heffermehl. og legger til:

- Mange boliglånskunder tror de vet hva de har i rente, men ikke har fått med seg at banken har satt opp renten både en og to ganger. Mange blir derfor svært overrasket når de logger seg inn og ser hvor mye de kan spare.

Eldre, lojale og lite lån

Foreløpig dekker ikke tjenesten alle banker. Databasen har derfor noen svakheter, blant annet at den ikke har data fra Danske Bank og en del mindre banker, og at den har en overvekt av unge brukere.

Likevel har den nok data til å slå fast hvilke lånekunder som har høyest rente.

- Det er typisk eldre som har hatt lån en stund og som ikke har medlemskap i noen forening. Disse har avfunnet seg med at renten er det den er, sier Heffermehl.

Gründeren med ingeniørutdannelse forteller at lav belåningsgrad og lojalitet til banken også er faktorer som henger sammen med høy rente.

Ifølge tallene til Renteradar.no er den gjennomsnittlige effektive boliglånsrenten nå på 2,97 prosent. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå er den gjennomsnittlige renten 3,03 prosent. Heffermehl mener mange av brukerne deres er opptatt av å ha lav rente, og at renten deres derfor er noe lavere. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.