Finansportalen gir norske bankkunder en svært god oversikt over de beste offisielle boliglånsrentene, men dette er ikke hele bildet. Jusstudent Marte Morland fikk nylig en rente som var hele 0,4 prosentpoeng under DNBs laveste offisielle rente.

- Jeg trengte ikke å argumentere, det var bare å spørre, sier hun.

Dermed kunne 24-åringen spare 4000 kroner årlig per million i lån, i forhold til DNBs ungdomsrente. Morland er blant flere tusen som har sendt inn sin rente til DN Rente. Andre rapporter vi har mottatt viser at flere banker tilbyr langt lavere renter til enkeltkunder enn det som står i listene. Blant dem er også Nordea og Handelsbanken.   

Nytt gulv

DNB og Nordea var svært raske med å kutte sine offisielle renter etter forrige rentenedsettelse fra Norges Bank, men de laveste rentene kom først litt senere. Danske Bank kuttet renten for unge medlemmer av Akademikerne til 1,99 prosent, nominell rente, mens Boligkreditt krøp under to prosent også på effektiv rente - forutsatt at du låner over fire millioner kroner.

To prosent ser ut til å være et slags rentegulv, der mange banker i praksis stopper opp. Og siden har også Gjensidige kommet i siget, og krøpet under 2-tallet for unge medlemmer av YS, Tekna og Nito.

Morland kom nesten ned på 1-tallet.

- De satte ned renten til to prosent, ikke 1,99. Det er litt irriterende, men spiller jo egentlig ikke så stor rolle, sier Morland.

Noe å sammenligne med

Renten er imidlertid ikke lik for alle grupper – og den mest effektive måten å få ny rente synes å være å ha et troverdig alternativ, som banken kan matche.

- Slik markedet er i dag tror jeg det er mange som bruker andre bankers priser, som de rene nettbankene, og går til banken og sier hva de kan få der, sier Steinar Nielsen, direktør i personmarkedet i Danske Bank.

Han mener kundene nyter godt av oversikten de får gjennom tjenester som Finansportalen og DN rente.

De billigste og de største

Listen nedenfor er satt sammen basert på rapporter lesere har sendt til DN Rente, samt Finansportalen. Hvilken bank som er billigst for deg avhenger av din alder, om du er medlem av enkelte organsisasjoner, størrelsen på lånet og hvor flink du er til å prute - og i spesialtilfeller hvor du ønsker å bo. For de billigste spesialtilbudene ser det ikke ut til å være pruterom, mens de store bankene kan ha mer å gi.  

Rentene i tabellen gjelder lån over to millioner kroner, med 75% belåningsgrad, der ikke annet er spesifisert

Matche-banken DNB

Morland er medlem av Akademikerne og kunne dermed med stor sannsynlighet fått lån til 1,99 prosent rente hos Danske Bank. DNB mistet avtalen med Akademikerne rundt nyttår, men har matchet renten Danske Bank har gitt Akademikerne for hvert eneste kutt for Morland – etter at hun har bedt om det.

Et søk blant rapportene i DN Rente viser at ordet «matche» blir brukt ganske ofte – og i syv av ti tilfeller er det kunder av DNB som har fått matchet renten.

Rapportene viser at det nytter å prute. Men alle kundene kan ikke regne med å få "matchet" en rente på 2.0, understreker Thomas Midteide, konserndirektør for kommunikasjon.

- Renter settes etter en individuell vurdering, så det er liten verdi i å sammenlikne med naboen. Familienes økonomi og sikkerhet vil være forskjellig, og det påvirker lånerenta. Vi skal ha konkurransedyktige priser over tid, sier han.

Les hvordan lesernes renterapporter avslørte bankenes "beste rente": - Banken har vært sleip

Ny bruker eller ny rente? Hjelp oss å holde DN Rente oppdatert:  

Vekst på lav rente

Nilsen i Danske Bank sier banken opplever stor vekst, og at mange av kundene kommer fra DNB. De har også sett tegn på at kunder blir overtalt til å bli i sin gamle bank.

– I starten av året sendte vi ut mange lånetilbud som folk ikke slo til på, men vi har opplevd at mange kom til oss etter hvert. 

- Opplever dere å bli underbudt av DNB?

- Det vet jeg ikke. Jeg har ikke hørt om det, sier han.

Midteide mener noen kan ha nytte av en ny prisvurdering for å bedre vurderingen av sikkerheten. Han understreker at økonomiske forhold alltid ligger til grunn, også hvis kunden ber dem matche en rente slik som de fra Akademikeravtalen. 

 - Vi har fortsatt mange tusen akademikere som kunder, som både har god rente og tilgang til en fullservicebank. Det er en individuell vurdering som avgjør prisen, understreker han, igjen.

Les hvordan lesernes renterapporter avslørte bankenes «beste rente»: - Banken har vært sleip

Les om hvordan husets beliggenhet påvirker renten: Her betaler du 6000 ekstra for én million kroner

Hjelp oss å overvåke bankenes rentepraksis, og sjekk din egen rente på DN Rente

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.