Den nye typen småsparer i Norge velger å gå inn i aksjemarkedet selv når det har falt mye.

Fra oktober 2008, da finanskrisen offisielt var et faktum, og i hele 2009, puttet norske personkunder mer penger inn aksjefond enn de tok ut, skriver Dagens Næringsliv.

Det har vært en lønnsom affære, da avkastningen i fond har vært gullkantet siden finanskrisen fikk børsene til å stupe høsten 2008.

Ifølge statistikk DN har hentet inn har de tre siste årene vært en særdeles god periode for aksjefond. Aller best har aksjefondet Storebrand Vekst gjort det med en årlig avkastning på 46 prosent.

Kjøper høns i regnvær
Lasse Ruud, leder av Verdipapirfondenes forening (VFF), blir en glad mann når han hører om småsparere som kjøper fond etter store børsfall.

– Det er veldig oppløftende. Vi har bedt personkundene om å tenke over om de har mulighet til å ta risiko i dårlige tider. Erf#229smessig er det da man får godt betalt. Det er rett og slett ok å kjøpe høns i regnvær. Og det til tross for at de hadde sett beholdningen av fondsandelene sine bli halvert fra før finanskrisen. Fordommen om at norske sparere er så dumme at de selger seg ut på bunn, kan anses gravlag, sier Ruud til Dagens Næringsliv.

Holder med fem år i aksjer
For dem som har hatt investeringer i aksjefond lenger enn tre år, er imidlertid ikke kurslistene så hyggelige å følge med på. En tredjedel av de norsk registrerte aksjefondene i Morningstars’ oversikt har levert negativ årlig avkastning de siste fem årene. Det samme gjelder for 14 prosent av fondene som har ti års historikk å vise til.

Aksjesjef Jakob Vossgård i Nordea Investment Management har brukt data fra det amerikanske aksjemarkedet siste 60 årene for å se hvor langsiktig man må være for å oppnå positiv avkastning i aksjemarkedene.

– Dataene viser at man bør ha minst ti års horisont for å være trygg på å oppnå positiv avkastning. Men, hvis man har kjøpt når markedene har vært billig, trenger man kortere tidshorisont. Dersom man har kjøpt når aksjemarkedene har vært priset med samme verdsettelse som i dag, har man i løpet av de siste 60 årene i USA aldri opplevd negativ avkastning med en horisont på vel fem år, sier Vossgård til Dagens Næringsliv.

Les også: Aksjetipsene du skulle ha fulgt


Nedtur for norske fond


<b>Norske småsparere kjøpte taperaksjene og solgte vinneraksjene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.