Oslo tingrett har dømt Christer Tromsdal (43) til seks års fengsel og inndragning av 10,4 millioner kroner for i alt 14 brudd på straffelovens bedrageribestemmelser. Av disse pengene går 910.000 kroner til DNB, og resten - 9,5 millioner - til staten.

I tillegg må Tromsdal betale erstatning til DNB på 1,7 millioner kroner og 250.000 kroner i saksomkostninger til staten. Årsaken til at retten ilegger Tromsdal saksomkostninger til staten, er at retten mener Tromsdal påførte rettsapparatet unødige kostnader med lange og uvesentlige forkl#229er. Han brukte ifølge dommen "rundt 13 heile rettsdagar på å forklare seg i retten, mens aktoratet og forsvarerne etter det brukte innpå fem heile rettsdagar på å stille han spørsmål og få svar".

Til sammen må altså Tromsdal ut med over 12 milloner kroner.

I samme sak er Anthony Bratli (45) dømt til fengsel i fire år og seks måneder, mens Terje Hvidsten (50) dømmes til fengsel i tre år og ni måneder.

Bratlie blir dømt til inndragning av 5,5 millioner kroner til fordel for staten. Hvidsten må tåle inndragning av 3,9 millioner kroner til fordel for staten.

De to sistnevnte slipper å betale saksomkostninger til staten.

Serie-bedrageri
Vinteren 2009 slo Økokrim til mot flere personer i en omfattende bedragerisak. Bedrageriene knyttet seg blant annet til:

  • Salg av Skuggevik Boligområde i Tvedestrand for 18,5 millioner kroner i juli 2006.
  • Salg av aksjene i Fästningsstaden AB i Sverige for 16,5 millioner kroner i august 2006.
  • Salg av Stavsjø hotell i Sverige for 18 millioner kroner i november 2006.

I tillegg er Christer Tromsdal dømt for en lang rekke i denne sammenhengen mindre forhold, som blant annet knytter seg til falske inntektsopplysninger som har gitt andre muligheter til å få lån til forbruk, dyre biler og bolig i diverse banker.




















Bedrageriet rundt boligområdet i Tvedestrand ble gjennomført ved at Christer Tromsdal og Anthony Bratli lurte selskapet Chapter 11 til å bla opp 18,5 millioner kroner for hytteområdet Stakkestø Skjær. De skjulte hvem som var reell selger og la inn fiktive bud for å gi eiendommen høyere verdi enn den hadde.

Høsten 2006 forledet Christer Tromsdal og Terje Hvidsten selskapet Obbhult Invest AS ved Harald Lauritzen til å kjøpe samtlige aksjer i Fästningsstaden AB for 16,5 mill ved blant annet å skjule hvem som stod bak og legge frem falske regnsskapstall og uriktige verdivurderinger. Anthony Bratlie medvirket til bedrageriet ved å fortie opplysninger.

Anthony Bratli er også dømt for at han som konsulent og fullmaktshaver i Aker Eiendomsmegling AS i 2005 unnlot å overføre 2,4 millioner kroner i inntekter til meglervirksomheten.

Tromsdal er også dømt for å ha forsøkt å få innvilget boliglån på 5,5 millioner kroner i GE Moneybank i 2004, med falske inntektsopplysninger. GE Moneybank avslo søknaden.

I årene som fulgte forsøkte Tromsdal på samme måte å få millionlån til bolig i Storebrand Bank, Nordea Bank og Sparebanken Øst - som alle avslo søknadene.

Tromsdal betalte også en takstmann minimum 5000 kroner kontant for hver falske takst han fikk tak i.

Null i ligningsformue
Ingen av de tiltalte erkjente straffskyld. De hevdet de ble selv lurt, men det trodde altså ikke tingretten på.

Om staten og DNB får tilbake pengene sine fra de tre dømte, er usikkert. Ingen av de tre har ligningsmessig formue.

Tromsdal er selvstendig næringsdrivende uten skattbar inntekt. Bratlie jobber som miljøarbeider med 20.000 kroner i inntekt i måneden, ifølge dommen. Hvidsten er selvstendig næringsdrivende med rundt 25.000 kroner i måneden i inntekt.

Christer Tromsdal opplyser til DN.no at dommen vil bli anket. For hans del er dermed ikke dommen rettskraftig. DN.no er ikke kjent med om noen av de to andre vil anke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.