"Gratulerer. Du er mer kredittverdig enn Norges største bank" slår Holberg Fondene fast i sin siste oppdatering.

Det kan kanskje høres utrolig ut, men det er sant, i alle fall et stykke på vei. Holberg Fondene viser til hvilken rente markedet krever for å låne penger til DnB Nor, og hvilken rente samme bank er villig til å låne ut penger til Ola Nordmann i form av fastrente på boliglån.

Mens banken selv har en såkalt fundingskostnad på rundt 4,75 prosent for å låne penger i fem år gjennom 5 års senior bankobligasjoner, kan du i dag få fastrente på boliglån i fem år til rundt fire prosent (se grafikk nederst i saken).

Eller sagt med andre ord: Markedet vurderer sannsynligheten for å tape penger på å låne penger til DnB Nor som større enn DnB Nor vurderer sannsynligheten for å tape på et boliglån til sine egne kunder.

Den observante DN.no-leser vil kanskje innvende: Banken låner vel ikke med viten og vilje ut penger med tap!

- Det gjør de ikke heller, men sammenligningen er relevant likevel, sier forvalter i Holberg Fondene, Gunnar Torgersen til DN.no.

Det begynner å bli begrenset hvor mye du kan dumme deg ut med å binde renten nå. Gunnar Torgersen

Indrefileten
DnB Nor er nemlig litt forenklet sagt delt i to: Den vanlige banken, og den delen som har med boliglån å gjøre, kalt boligkredittforetaket. Renten på 4,75 prosent som DnB Nor må betale i markedet knytter seg til den vanlige banken - det vil si den som driver med utlån til bedrifter og lignende. Den delen av banken som sysler med boliglån har helt andre innlånskostnader på pengene - vanligvis rundt ett prosent lavere.

Men det har nettopp med utgangspunktet å gjøre: Markedet vurderer et lån til bolig-Ola som sikkert som banken - og vel så det:

- Historisk sett er det det ikke boliglånene som representerer risikoen. Det er næringslivsporteføljen man tapte penger på ved forrige krise. Boliglånene er sikret innenfor gode marginer, og i den grad det går dårlig, har bankene veldig god sikkerhet for lånene sine. Boliglånene er indrefileten, sier Torgersen.

Men selv om DnB Nor ikke taper penger på å låne penger ut til fastrente på fire prosent, er det jammen ikke mye om å gjøre. Trolig ligger marginen til banken på rundt 0,25 prosentpoeng, anslår Torgersen.

- Og den marginen skal dekke kostnader, overskudd, tapsrisiko og avkastning til aksjonærene.

Porteføljeforvalteren tror bankene bruker fastrente som et trekkplaster for å knytte til seg bankkunder i lengre tid fremover.

- Det er nok en viss kryssubsidiering her. Man kjører lokketilbud for å knytte til seg kunden - og så tar man heller høyere marginer på andre tjenester og produkter.

Ekstremt lav rente
Det forandrer ikke det faktum at fastrente på boliglån nå er ekstremt gunstig priset, historisk sett. Torgersen har selv overtalt datteren sin til å binde boliglånsrenten på lånet sitt.

- Det begynner å bli begrenset hvor mye du kan dumme deg ut med å binde renten nå. Hvor mye lavere kan egentlig renten bli? Selv om sentralbanken skulle sette renten til null - og det er temmelig usannsynlig - vil likevel bankenes innlånskostnader og påslag aldri gi en flytende boliglånsrente under to prosent i Norge. Men skulle det bli uro i kredittmarkedet kan tvert om bankene komme til å øke sine marginer, mener Torgersen.

Gunstigste fastrentetilbud i det åpne markedet (tilgjengelig for alle) er 3,8 prosent nominell med binding i fem år (se ramme under). Som om det ikke var billig nok, låner staten ut penger til enda lavere fastrente, påpeker Gunnar Torgersen i Holberg Fondene:

- Fastrentetilbudet fra Statens Lånekasse er nå en skikkelig "bargain" med for eksempel 10 års rentebinding på 3,3 prosent, sier han.

Husbanken tilbyr samtidig fastrente på 3,18 prosent for fem år og 3,77 prosent på ti år, mens den flytende renten er 2,78 prosent.




5 års binding *

1. Fokus Bank (Danske Bank) - 3,80 % (nom.) - 3,91 % (eff.)

2. Nordea (Nordea Bank Norge ASA) - 3,95 % (nom.) - 4,10 % (eff.)

3. DnB NOR Bank ASA - 4,00 % (nom.) - 4,12 % (eff.)

10 års binding *

1. Fokus Bank (Danske Bank) - 4,30 % (nom.) - 4,43 % (eff.)

2. Nordea (Nordea Bank Norge ASA) - 4,40 % (nom.) - 4,57 % (eff.)

3. DnB NOR Bank ASA - 4,45 % (nom.) - 4,59 % (eff.)

* Basert på 1,5 millioner kroner i lån på bolig verdt to millioner kroner (75 prosent belåningsgrad).

Kilde: Finansportalen.no



Dermed deler han synet til NHH-professor Terje Hansen: - Nesten ingen tapsrisiko på fastrentelån

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.