Ikke se deg blind på høyere lønn hvis du vurderer å bytte jobb, sier pensjonsøkonom Kristin Myrmo i Sparebank1.

- Det er viktig å vite hvor mye mer du må tjene for å veie opp for en dårlig pensjonsordning, sier Myrmo til DN.no.

I en virkelighet der folk stadig bytter jobber og bedriftene endrer egne pensjonordninger, er det viktig å etterspørre hvilken pensjonsordning man blir del av ved et eventuelt jobbytte.

- Jeg tror de fleste spør etter lønn og rett og slett glemmer å spørre om pensjon. Jeg vet om flere som burde vite bedre, men som likevel glemmer å spørre, sier Myrmo.

Hun legger til at mange er fokusert på hverdagen i dag, og glemmer å se fremover:

- Pensjon er langt frem. Regninger skal betales i morgen. Det samme skal boliglånet, påpeker hun.

Gjennom livet
- Når vi skal forhandle med vår nye arbeidsgiver om betingelsene for jobben, er mange av oss mer opptatt av lønnen enn pensjonsordning. Men skal du være i stand til å ta en god beslutning om hvilken jobb som gir deg de beste vilkårene gjennom hele livet, så er det viktig å vite hvor mye mer du må tjene for å veie opp for en eventuelt dårligere pensjonsordning, sier hun.

Men Myrmo ser tegn til at stadig yngre mennesker bryr seg om pensjon.

- Nå har vi nyutdannede 20-åringer som etterspør om de bør spare til egen pensjon. Men de veldig unge bør betale ned på boliglånet før de starter egen pensjonssp#229, utdyper hun.

Myrmos regnestykke viser at en person som tjener 700.000 kroner i året og i dagens jobb har en innskuddspensjon med 5 til 8 prosent av lønnen, må sette av mer enn 41.000 kroner hvert år for å dekke opp nedgangen i pensjon hvis den tar imot en jobb der lønnen stiger til 800.000 kroner, og den nye arbeidsgiveren kun har lovens minimumspensjon (OTP) på 2 prosent av lønnen (se tabell i bunnen av saken).

Dermed blir den faktiske gevinsten av å bytte jobb mindre enn 59.000 kroner i brutto inntekt fordi pensjonsordningen er dårligere.

Mange arbeidstagere synes det er vanskelig å finne ut hvor mye arbeidsgiveren faktisk setter av til deres pensjon. Det oppgis vanligvis som en beskrivelse av hvordan pensjonsordning bedriften har, snarere enn et kronebeløp.

- Hvis du ikke klarer å regne ut selv så kan du spørre bedriften hvor mye den betaler i året, oppfordrer Myrmo.

Forskjellige skatteregler
- Men ikke glem skatten, skyter hun inn.

Årsaken er at arbeidsgiveren din slipper å betale skatt av pengene den setter av til de ansattes pensjoner.

- Det betyr at verdien av det arbeidsgiver betaler er i realiteten høyere enn beløpet du får oppgitt, sier pensjonsøkonomen, som anbefaler deg å legge til marginalskatten på 45 prosent på beløpet du får oppgitt av arbeidsgiveren.

Slik kan du regne ut differansen i verdien av alternative pensjonsordninger:

Vær oppmerksom på at din private sp#229 til pensjon regnes med i grunnlaget for din formueskatt. Dette må du altså legge til hvis du er i posisjon til å betale formueskatt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.