Problemene tårner seg opp for forretningsmannen Idar Vollvik (54). Mandag ble den profilerte investoren dømt til 45 dager i fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i å ha feilmerket minst 700.000 ikke-medisinske munnbind som medisinske munnbind. Vollvik er uenig i dommen og har varslet anke.

Nå viser det seg også at Skatteetaten har saksøkt Vollvik for ubetalte skatteregninger og krever ham for 1,93 millioner kroner. Kemneren har tatt pant i boligen hans i Bergen for skattekravet.

Vollvik tar det hele med stor ro og er kort og kontant i telefonen når DN ringer for å høre om situasjonen som har oppstått.

– Det engster meg ikke.

– Du står oppført med åtte millioner kroner i inntekt, så det burde ikke vært noe problem å betale skatt. Hva har skjedd?

– Du, jeg holder på, sier investoren før han legger på.

Huset til Idar Vollvik i Fana.
Huset til Idar Vollvik i Fana. (Foto: Erlend Haukeland)

Ifølge ligningstallene for 2020 hadde Vollvik en inntekt på 8,6 millioner kroner – en solid oppgang fra 2,7 millioner kroner i 2019. Han hadde null i formue og betalte 2,7 millioner i skatt i 2020.

Skattetrøbbel

Vollviks enebolig befinner seg i et av Bergens finere strøk, Fana, har utsikt over sjøen og egen strandlinje. Vollvik og kona kjøpte villaen i 2001 for seks millioner kroner. Tolv år senere, i 2013, forsøkte kreditorene på et tvangssalg av huset. Det skjedde ikke.

Vollvik har en lang historikk med kemneren for sen betaling av skatt og er også konkursbegjært en rekke ganger tidligere for ikke å ha gjort opp skattekrav. Han har reddet seg unna personlig konkurs gang på gang.

I oktober 2020 omtalte DN et annet skattekrav fra kemneren i Bergen på 123.278 kroner. Ifølge Vollvik den gang ble kravet betalt.

Feilmerking av munnbind

September 2020 ble Vollvik pågrepet av politiet for feilmerking av medisinsk utstyr. Senere ble han tiltalt for samme forhold. Mandag ble han dømt for feilmerking.

– Jeg må også dypt beklage det inntrufne i forhold til kunder som allerede har mottatt munnbind med feil merking eller som har måttet vente på sine bestillinger. Dette er vi i full gang med å rydde opp i. Vi vil selvsagt også gå en runde med importleddet for å forsikre oss om at de forbedrer sine rutiner for kvalitetssikring, sa Idar Vollvik da siktelsen ble kjent.

Tap

Vollvik ble på begynnelsen av tusenårsskifte kjent for å ha gjort Chess til et hurtigvoksende mobilselskap ved å tilby billige ringeminutter og tekstmeldinger.

Vollvik solgte selskapet til TeliaSonera for 1,77 milliarder kroner, et salg som ifølge Vollvik selv ga ham en gevinst på 1,1 milliarder, og gjorde ham til Norges første telemilliardær.

Det stempelet ble imidlertid ikke permanent. Vollviks lite lukrative daytrader-virksomhet gjorde at han tapte alle pengene han tjente på salget av Chess. I ettertid har Vollvik stått bak en rekke selskaper som har gått konkurs.

I 2009 forsøkte Vollvik å gjenta suksessen fra Chess, da han startet selskapet Ludo Mobil as. Selskapet ble overtatt av Chess i 2012.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.