Natt til fredag legges skattelistene ut. Men i år er det begrensede muligheter for å se hva naboen tjente ifjor eller sjekke ligningen til venner og kjente.

Stortinget har vedtatt at det skal være vanskelig å gå inn på skattelistene for vanlige folk. Mediene får fortsatt listene, men mot skriftlige løfte om at de ikke skal legge dem ut på internett eller vise dem til andre.

De som vil sjekke andres inntekt og formue har fortsatt mulighet til det, men da ved å logge seg inn på MinID og finne fram til listene hos skatteetaten.no.

Fortsatt kjendislister
Mediene skal kunne bruke listene i journalistisk sammenheng slik de har gjort tidligere. Det betyr at både politikere, kjendiser og andre som er synlige i det offentlige rom må regne med å se egne ligningstall både på papir og nett også i år.

Skatteetaten opplyser at 100 medier har søkt og fått tilgang til skattelistene. De som ikke overholder reglene vil ikke få adgang til listene neste år.

– Stortingets har forutsatt at endringen ikke skal innebære noen avgrensinger i forhold til det som er normal journalistisk virksomhet, sier assisterende generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening.

– Det mediene har gjort til nå, kan de stort sett fortsette med. Den største endringen er at de ikke lenger kan legge ut listene på nettet eller publisere dem på papir i sin helhet. Derimot er det ikke noe i veien for at det lages lister av typen «De 100 rikeste» i en kommune.

Frykt for mer innstramming
Mediene kan ikke føle seg trygge for nye innstramninger fra politikerne.

– Det er understreket fra den rødgrønne regjeringen at det fortsatt skal være åpenhet i forhold til mediene. Det vi er redde for, er at det skal skje en gradvis innskrenkning som også vil ramme mediene. Et eventuelt nytt flertall på Stortinget kan komme til å stramme inn ytterligere, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.

Presseforbundet har blant annet pekt på at offentlighet omkring skattelistene bidrar til at svakheter i skattesystemet oppdages og utbedres.

– Fra politikerne er det sagt at mediene bruker skattelistene til underholdning. De har et poeng der, men samtidig er det ingen tvil om at oversikt over inntekts- og formuesforhold for ulike grupper bidrar til informasjon om hvordan de økonomiske ressursene fordeles i samfunnet, sier Kokkvold.

Rettssak om offentliggjøring
En av dem som mener innstramningen ikke går langt nok, er dyrlege Dagfinn Berg fra Lindås. Han ble oppført med en inntekt som var nesten 1,5 millioner kroner for høy i 2009, og det nyttet ikke å få korrigert feilen i nettavisene.

Han gikk til sak mot staten, og hevder at offentliggjøring av hans ligningsopplysninger er i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjon.

Saken ble først avvist av Nordhordland tingrett, men Berg har fått medhold i at saken skal fremmes i Gulating lagmannsrett. Regjeringsadvokaten anker ikke den siste avgjørelsen, og saken kommer trolig opp til våren, opplyser advokatfullmektig Torill Terese Lie i KPMG som fører saken for Berg.

Vanskeligere
Det er folk flest som vil merke innstramningen mest ved at de ikke lenger får mulighet til å slå opp inntekt og formue til alle de kjenner på en rekke nettsteder.

Nå må de logge seg på via MinID med passord og brukerprofil, og så kan de gå inn på skatteetaten.no og lete opp navnet. Det er også lagt inn en begrensning slik at privatpersoner ikke kan slå opp mer enn 500 navn per måned.

Men det blir fortsatt ikke mulig for den som sjekkes å se hvem som har tittet på tallene hans. Og gamle skattelister blir fortsatt liggende mange steder på internett.

Les også: Slik blir du Norges rikeste

DN.no vil publisere artikler med skattetall fortløpende fra natt til fredag.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.